IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на апартаменти в САЩ падат, все повече остават празни

Нивото на незаетост на апартаменти в Щатите се повишава до 7,2% през първото тримесечие

12:05 | 07.04.09 г.
Наемите на апартаменти в САЩ падат, все повече остават празни

Нивото на незаетост на апартаментите в САЩ достигна тригодишен връх през първото тримесечие, а офертните нива на наемите се понижиха най-силно от поне 10 години заради растящия излишък в предлагането, сочат данни на компанията за проучвания в сектора на имотите Reis Inc.

Очаква се стойностите да продължат да се влошават заради новите апартаменти, които ще излязат на пазара, както и заради тежката ситуация със заетостта в Щатите. Създаването на работни места е основният двигател на търсенето на апартаменти.

Нивото на незаетост на апартаменти в национален план се повишава до 7,2% през първото тримесечие, което е с 0,6 процентни пункта повече спрямо предходното и с 1,1 п.п. повече на годишна база. От достигането на циклично дъно от 5,5% през третото тримесечие на 2008 г. нивото се е повишило с 1,7 п.п., сочат данните, цитирани от Ройтерс.

Това е най-високото ниво на незаетост от първото тримесечие на 2002, точно преди последният спад на пазара да стигне дъното. От компанията обаче очакват картината да стане много по-мрачна, „тъй като може да се твърди, че сме едва в началото на текущото понижение“.

Зад нарастващото ниво на незаетост е натрупването на налични апартаменти. Броят на празните апартаменти, които са излезли на пазара през първото тримесечие, е 31 878 единици.

Офертните наеми се понижават с 0,6% до 1046 долара на месец – това е най-големият спад в рамките на едно тримесечие, откакто Reis следи тримесечните данни от 1999 г. Действителният наем, след като се приспаднат гратисни периоди и други отстъпки, се понижава с 1,1% до 984 долара на месец.

В Ню Йорк, най-големият пазар на апартаменти в САЩ, нивото на незаетост се повишава с 1,1 п.п. до 3,4% през първото тримесечие – най-голямото тримесечно повишение от поне 1999 г. Наемите се понижават с 2,6% спрямо предходното тримесечие до 2728 долара на месец.

По-голям е спадът единствено в района на Сан Франциско, където наемите се понижават с 2,8% до 1775 долара.

Нивото на незаетост на офисите в САЩ достигна 15,2%, сочат представени по-рано данни на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още