IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианският пазар на имоти отчита късни ефекти от кредитната криза

Най-значим спад през втората половина на годината е регистриран в сегмента на търговски площи, където доходността е била -4,3%

10:15 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Италианският пазар на имоти отчита късни ефекти от кредитната криза

Капиталовият ръст на италианския пазар на бизнес имоти „най-накрая“ мина на отрицателна територия с -2,5% през втората половина на миналата година, сочат данни на италианското издание на индекса IPD.

След като е отчел нулев ръст през първата половина на миналата година закъснелите ефекти от кредитната криза са започнали да се проявяват на пазара през вторите шест месеца, казват от IPD, компанията изготвяща индекса.

Шестмесечният индекс на IPD показва, че общата възвръщаемост все пак е останала на положителна територия с минималните 10 базисни пункта. Това, както и данните за първата половина на годината, се дължат изцяло на устойчивите нива на доходността от наеми.

Най-значим спад през втората половина на годината е регистриран в сегмента на търговски площи, където доходността е била -4,3%. Ръстът на този сегмент се е забавял по време на всяко шестмесечие за последните две години, като и през двата периода на 2008 г. е отчитал негативен ръст. Офисите и индустриалните площи, които са се задържали на положителна територия през първата половина на миналата година, са отчели спад в доходността от -1,6% през втората, сочи индексът.

„Както няколко други страни от континентална Европа, между които скандинавските страни, Португалия и Германия, ние също започваме да усещаме корекция в капиталовите стойности на бизнес имотите след нещо като закъсняла реакция на кредитната криза“, казва Луиджи Пикеда, мениджър за Италия в IPD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още