IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зелен“ ремонт връща Емпайър Стейт Билдинг в надпреварата за наематели

Плановете са потреблението на енергия в сградата да бъде намалено с почти 40%

17:51 | 06.04.09 г.
„Зелен“ ремонт връща Емпайър Стейт Билдинг в надпреварата за наематели

Известният небостъргач Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк ще бъде ремонтиран с цел повишаване на енергийната му ефективност. Плановете са инвестицията на стойност 20 млн. долара да помогне сградата, построена през 1931 г., да стане конкурентоспособна през 21 век. 

Проектът предвижда подмяна на всички 6500 прозорци в 102-етажната кула и планира да намали потреблението на енергия с почти 40%, казва Рей Куартараро от Jones Lang LaSalle Inc., която ще упражнява управлението и надзора на проекта.

„Опитваме се да направим нещо много ново. Доказвайки, че работи, ще дадем основание на хората да настояват това да се прави и може би това е нещо, което трябва да се изисква“, коментира пред Bloomberg Антъни Малкин, чието семейство непряко притежава сградата.

Сградите формират 72% от потреблението на електричество в САЩ и отделят 38% от емисиите въглероден диоксид от хората, по данни на базираната във Вашингтон U.S. Green Building Council - организация, която класифицира сградите на базата на влиянието им върху околната среда.

Новите прозорци ще бъдат с тройно остъкляване и с изолация за по-добро задържане на топлината, а през лятото да се намали нуждата от климатизация. Предвижда се още изолация за радиаторите на сградата, инсталиране на сензори, които да намалят потреблението на електричество и модернизиране на климатичната система на сградата.

Очаква се наемателите на площи в небостъргача да спестят от разходите за отопление и климатизация след реновацията.

Строителството на кулата започва през 1929 г., като е завършена за 18 месеца. Сградата с височина 380 м се извисява над Крайслер Билдинг, тогава също в процес на изграждане, и грабва титлата „най-висока в света“. Задържа първото място до 1970 г., когато я надминава Световният търговски център.

Екологичните подобрения са част от план за реновация, която може да струва 600 млн. долара, допълва Малкин. Целта е да се помогне на 78-годишната кула, отново най-високата в града, да се конкурира с по-новите небостъргачи.

Планира се по-малките офиси да бъдат групирани в по-големи и така да се привлекат по-престижни наематели.

Фамилията Малкин е взела решение ремонтът да се изплаща с приходите от наем вместо да кандидатства за втора ипотека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още