IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските офиси опустяват – нивото на незаетост достигна 15,2% и расте

Доскоро се очакваше пазарът на бизнес имоти в САЩ да се справи по-добре от жилищния, но данните сочат негативно развитие

12:16 | 06.04.09 г.
Щатските офиси опустяват – нивото на незаетост достигна 15,2% и расте

В опит да намалят разходите си американските компании са се отказали от 25 млн. кв. фута (над 2,3 млн. кв. метра) офис площи през първото тримесечие, което повишава нивото на незаетост и намалява наемите, сочат данни на базираната в Ню Йорк Reis Inc., която следи данни за пазара на бизнес имоти.

Фирмите, които наемат площи, са се възползвали от слабостта на пазара, за да договорят отстъпки от наемодателите. Тази тенденция обаче влошава финансовите проблеми на собствениците, особено за тези, които дължат повече по ипотеките си, отколкото струва имотите им.

Нивото на незаетост в национален мащаб се повишава до 15,2% от 14,5% през предходното тримесечие и вероятно ще надвиши 19,3% през следващата година, смятат от компанията, цитирани от Wall Street Journal. Това би поставило незаетостта над нивото, регистрирано по време на краха на пазара на имоти в началото на 90-те години на миналия век, който се счита за най-лошия досега.

Ефективните наеми, като се вземат предвид гратисни периоди и други отстъпки, се понижават с 2% през първото тримесечие до средна национална стойност от 24,16 долара за кв. фут (260 долара за кв. метър). Това е най-големият спад от първото тримесечие на 2002 г.

Отслабващият пазар на бизнес имоти добавя още една заплаха за „болната“ икономика в Щатите, защото сваля цената на сградите, често под стойността на ипотеките им.

Доскоро мнозина очакваха пазарът на бизнес имоти да се справи по-добре от жилищния благодарение на липсата на необуздано презастрояване. Предлагането на пазара обаче расте заради съкращенията на служители. Предвид очакванията 1,5 млн. работни места да бъдат съкратени тази година, над 50 млн. кв. фута (над 4,6 млн. вк. м) офис площи ще бъдат опразнени през годината, прогнозират от Reis. „Намираме се едва в началото на ураган, който може да продължи още поне през следващите 18 до 24 месеца“, казват от компанията.

Някои регионални пазари са в по-добра позиция. Като цяло пазарите с малко експозиция към финансови услуги като например столицата Вашингтон изглежда понасят бурята по-успешно. В Хюстън се наблюдава най-големият ръст на наемите за първото тримесечие, въпреки че има леко нарастване на нивото на незаетост, което постава под въпрос устойчивостта на ръста.

Картината изглежда зле обаче в Ню Йорк. Заради безпрецедентното свиване на финансовия сектор Манхатън регистрира рекордно влошаване и на двата индикатора – увеличават се празните площи, а наемните нива падат. Нивото на незаетост в Ню Йорк скача с 2 процентни пункта през първото тримесечие до 10,2%, а наемите падат с 5,2% до 52,83 долара за кв. фут.

В най-горния сегмент на пазара, където до края на 2007 г. над 20 офис сгради в Ню Йорк имаха офертни нива от над 100 долара за кв. фут, днес по-малко от 10 сгради могат да поискат такава цена, посочват още от компанията.

Междувременно все повече наемодатели в страната се оказват принудени да продават имоти, за да изплатят задълженията си. Към момента в Щатите има офис активи на стойност около 8,8 млрд. долара, чиито собственици са в затруднение, или 211 имота и тази цифра расте с около 30 имота всеки месец, според данни на Real Capital Analytics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още