IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поевтиняващите жилища задълбочават неволите в еврозоната

Цените на жилищата в 16-те държави от еврозоната са паднали средно с 4,8% през последните три месеца на 2008 на годишна база

11:03 | 06.04.09 г.
Поевтиняващите жилища задълбочават неволите в еврозоната

В континентална Европа се наблюдават резки понижения на цените на жилищата, които могат да изострят и без това вече дълбоката рецесия в региона, макар и тези понижения да получават по-малко внимание от пазарите в САЩ или Великобритания, сочи нов индикатор, изготвен от Financial Times.

Цените на жилищата в 16-те държави от еврозоната са паднали средно с 4,8% през последните три месеца на 2008 г. на годишна база, става ясно от новия индекс за цените на жилищата в еврозоната. Това е почти колкото понижението от 5,4% в индекса на FT за Европа като цяло, който включва и държави извън еврозоната и е сериозно повлиян от стръмния спад на цените във Великобритания.

Индексът беше публикуван за първи път в неделя и събира национални индекси за цените на жилищата, за да създаде представа за тенденциите в еврозоната. Той сочи, че докато най-резките намаления са концентрирани в малко страни – особено в Испания, Португалия, Холандия и Ирландия, общият ефект на ниво еврозона е значителен. По-ниските цени на жилищните имоти вероятно ще намалят икономическата активност, с което ще засилят мрачните настроения в икономиката на региона.

Цените на жилищата досега не бяха сред основните притеснения на европейските политици. Потребителските разходи в държави като Германия, Франция или Италия традиционно се считат за по-малко податливи на движението на цените на жилищата в сравнение със САЩ или Великобритания. Нещо повече, цените на имотите в Германия останаха почти непроменени десетилетие, което изглажда общите тенденции в Европа и еврозоната.

В доклад на Европейската централна банка от миналия месец обаче се отбелязват повишения на задлъжнялостта на домакинствата и се заключава, че „влиянието на измененията на цените на жилищата върху икономиката сигурно се е увеличило, създавайки вероятност за по-изразени периоди на бум и крах“.

Икономиката на еврозоната се свива от второто тримесечие на 2008 г., а от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозират спад от 4,1% на БВП на еврозоната тази година.

Индексът за цените на жилищата в Европа сочи, че бумът на пазара на имоти е достигал пик през третото тримесечие на 2004 г., когато цените на жилищата са били средно с 8,8% по-високи спрямо година по-рано. За еврозоната пиковото ниво на растеж е същото като за Европа като цяло, но се наблюдава година по-късно, през третото тримесечие на 2005 г.

За седемгодишния период, който индексите на FT покриват, поскъпването на жилищата в еврозоната е било по-бавно от това в Европа като цяло, с изключение на кратък период през 2005. След това ръстът почти спира във Великобритания, най-голямата икономика извън еврозоната в индекса, преди да се ускори отново през 2006 и 2007.

През 2005 г. силни увеличения на цените във Франция, Гърция и Белгия вдигат цените в еврозоната. Последващото забавяне на инфлацията при жилищата става изразено още преди краха на Lehman Brothers през септември, но се ускорява в последвалите месеци.

Съставянето на паневропейски индекси е трудно поради липса на съгласуваност и закъснения при публикуването на данните, отбелязват от изданието.

Индексът за четвъртото тримесечие не включва Франция, където цените на жилищата проявяват признаци на устойчивост, но вероятно са паднали предвид тенденцията от предходните тримесечия.

Епизодични доказателства, особено от Испания, предполагат, че спадът на цените на жилищата в еврозоната е продължил и може би се е ускорил в началото на тази година.

Според доклада на ЕЦБ „крахове“, които настъпват след период на бум на пазарите на жилища в основните икономики от еврозоната, обикновено продължават 5 години.

Данните са претеглени спрямо населението. Индексът за Европа включва освен 16-те страни от еврозоната и Великобритания, Норвегия, Швейцария, Швеция, Дания и Исландия. Включена е информация за нови и съществуващи къщи и апартаменти от публични и частни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още