IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само две големи сделки с бизнес имоти в Чехия през първото тримесечие

Въпреки слабите резултати за първото тримесечие очакванията са за общ инвестиционен обем от 500 млн. евро в страната тази година

12:27 | 03.04.09 г.
Само две големи сделки с бизнес имоти в Чехия през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2009 г. в Чехия са реализирани само две големи сделки с бизнес имоти – покупка на офис център и хотел на обща инвестиционна стойност от 45,9 млн. евро. 

Според последното проучване на консултантската компания DTZ това е рекордно ниска стойност и представлява спад от 65% на годишна база и понижение от 63% спрямо предходното тримесечие.

„Въпреки слабите резултати очакваме тази година общият инвестиционен обем да бъде около 500 млн. евро. Има няколко инвеститора, които проучват възможностите и е само въпрос на време да се изравнят очакванията на продавачи и купувачи“, посочват от компанията, цитирани от Europe RE.

Проучването ясно посочва причините за спада на инвестиционната активност. На първо място е ограниченото кредитиране. Пряко последствие от това е, че кредиторите предпочитат по-малки дялове от 20-40 млн. евро, което води до необходимост от синдикирани заеми за по-големи транзакции. Сериозен фактор е и изчакващата позиция, която купувачите са заели.

Международните инвеститори се фокусират върху първокачествени продукти в центъра на Прага, където предлагането е ограничено, докато местните фондове преценяват по-второстепенни активи, където доходността бързо става атрактивна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още