IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокери на имоти в САЩ вече виждат дъното на пазара

Участници на пазара смятат, че правителствените мерки за стимулиране започват да оказват ефект

12:30 | 02.04.09 г.
Брокери на имоти в САЩ вече виждат дъното на пазара

На час път от Вашингтон, в Западна Вирджиния, няколко жилища, обявени за продажба, започват да привличат ожесточени наддавания от купувачи. „Цените са толкова ниски, че започваме да наблюдаваме тази тенденция“, казва Марк Савит, брокер в областта от 25 години. „В този район сме на дъното“.

Савит, който е едновременно президент на Националната асоциация на ипотечните посредници (NAMB), не е единственият, който усеща отдавна чаканото дъно на пазара на недвижими имоти, пише CNBC.

Последните статистически данни подкрепят тези настроения. Продажбите на три категории жилища – нови, съществуващи  и планирани, отчетоха неочакван ръст през февруари наред с началното жилищно строителство, което регистрира покачване през месеца.

„Има окуражаващи признаци, че сме стигнали дъното“, казва главният икономист на Nomura Securities Дейвид Реслър. „Показателите за подобряване, които наблюдаваме, трябва да се появяват отново и отново. Един-два месеца не са достатъчни, за да се установи подобрението, трябва време“.

Въпреки че жилищният пазар все още е изправен пред значителни препятствия като ръст в отнетите жилища и в безработицата, редица положителни фактора може най-накрая да успеят да спрат двугодишния спад на пазара.

През последните месеци жилищата стават все по-достъпни, а лихвите по ипотечните кредити стигат рекордно ниски нива. Медианната цена за жилище в източната част на щата е с 15 на сто по-ниска в сравнение с върха си през 2006 г. Освен това сега хората, които за първи път купуват жилище, имат право на еднократен данъчен кредит в размер на 8 хил. долара. Броят на имотите на разположение за продажба са намалели като цяло в сравнение с върха си през юли 2008 г.

Естествено не могат да се правят заключения на база само на пазара в Западна Вирджиния, но са налице доказателства, че условията се подобряват и на други места в страната.

„Най-сериозно засегнатите области – Калифорния, Флорида – също дават сигнали, че са стигнали дъното“, казва икономистът Дейвид Джоунс.

Миналата седмица водещи компании внесоха лъч надежда, представяйки оптимистичните си прогнози за пазара.

От асоциацията на ипотечните банкери прогнозираха, че продажбите на жилища ще се увеличат до 5,11 млн. единици на годишна база до края на годината от 4,34 млн. през първото тримесечие, което ще е ръст от 17 на сто в сравнение с 2008 г. Очаква се продажбите да нараснат с още 10% през 2010 до 5,53 млн. на годишна база.

Прогнозата на Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR) показва подобна и дори малко по-позитивна тенденция, цитирайки 5,5 млн. продадени жилища на годишна база през първото тримесечие на 2010 г.

Колкотo и обещаващо да звучат прогнозите, се иска още много, за да се догонят нивата от 6,48 млн. продадени жилища на годишна база през 2006 г.

„Стигането до дъното не е същото като връщането към стабилен жилищен пазар и още доста път ни предстои, докато стигнем дотам“, казва Реслър.

Повечето прогнози показват, че медианната цена за жилище ще продължава да се понижава и през второто тримесечие и ще обърне плавно посоката си през третото тримесечие.

Очакванията на NAR са за поредица от 4-процентови покачвания през последното тримесечие на 2009 г. и първите две тримесечия на 2010 г., което ще ги доведе до нивата от 2008 г. Очакванията на ипотечните банкери са малко по-песимистични.

Двете организации, наред с националната асоциация на строителите на жилища, очакват началното строителство да продължава да отслабва и да се активизира към края на 2009 г. и първата половина на 2010 г.

Правителствените мерки за пазара предизвикват различна реакции сред строителите и брокерите на имоти. Строителните компании са разочаровани от държавните програми за стимулиране и смятат, че липсата на помощ за тях намеква за приписване на вина за кризата.

От друга страна обаче, икономистите и останалите участници в индустрията смятат, че за подобрението на условията на пазара сериозен принос има намесата на държавата.

„Те направиха много и вече започва да има ефект“, казва анализаторът Скот Талбот. „Рефинансирането се увеличава, а продажбите на жилища се активизират“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още