IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срив в цените на имотите в Смолян и Пампорово

Основният проблем на пазара на имоти в района продължава да е липсата на купувачи със „свежи пари“

09:21 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Срив в цените на имотите в Смолян и Пампорово

Пазарът на имоти в Смолянския район е в застой през последните месеци, реалните сделки за продажба са малко, тъй като се изчаква, коментират брокери на имоти.

Според данни на фирмата за недвижими имоти „Явлена-ГЕОС“ се наблюдава сериозно намаление на минималните цени на жилища в Смолян и в „Пампорово“.

Цените на апартаменти ново строителство в Смолян падат намаляват до 400 евро за квадратен метър, докато в края на миналата година минималните стойности в града бяха 650 евро, обясняват от агенцията. Според експертите по недвижими имоти поевтиняването се отнася за случаите, когато обектите са строени с кредити.

Подобна тенденция е особено ясно изразена в „Пампорово“, където минималните цени на апартаменти в комплексите намаляват до 380 евро за кв. метър. В курорта вече се подготвя продажбата на два хотела от съдия-изпълнител заради необслужвани кредити, информират брокери.

При продажба на жилища и имоти, които не са строени със заеми, собствениците задържат цените при високи нива, тъй като изчакват по-благоприятна конюнктура. В резултат на това стойностите от офертите за продажби не отразяват реалните цени поради спада на финализираните сделки.

Търсенето на жилища през последните месеци рязко намаля, защото банките все по-трудно отпускат кредити, уточняват от „Явлена-ГЕОС“, цитирани от БТА. Според експерти основният проблем на пазара на недвижими имоти в района е липсата на купувачи със „свежи пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още