IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на бизнес имоти в Португалия остава сравнително устойчив

Възвръщаемостта от инвестициите в бизнес имоти в Португалия миналата година е била 2,6% в сравнение с -49,6% при акциите и 3,6% при облигациите

14:57 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на бизнес имоти в Португалия остава сравнително устойчив

Въпреки многобройните предизвикателства на световните финансови пазари и сектора на имоти сегментът на бизнес имоти в Портгугалия е останал сравнително устойчив през изминалата година. Това сочат данни от индекса на Investment Property Databank (IPD).

Според него възвръщаемостта от инвестициите в бизнес имоти в Португалия миналата година е била 2,6% в сравнение с 12,2% през 2007 г. Това е първият случай, в който показателят е по-нисък от двуцифрено число от началото на изготвяне на индекса през 2000 г.

Доходността от сектора на бизнес имоти в страната е била по-висока от инвестициите в акции, които са отчели доходност от -49,6%, според индекса PSI 20. Въпреки това представянето на бизнес имотите е било по-слабо в сравнение с доходността от облигации, която е била 3,6%.

В рамките на сегмента доходността от търговски имоти, която е била най-висока през последните осем години, е отчела най-ниски показатели – от едва 80 базисни пункта, в сравнение с 14,8% през 2007 г. За сравнение доходността при офисите е била 4,7%, а при индустриалните имоти – 4,9%.

Представянето на инвестиционния пазар на бизнес имоти в Португалия миналата година е било обусловено от спад в капиталовите стойности на имотите. Най-рязък спад са регистрирали търговските имоти, които са поевтинели с 5,1%, следвани от офисите – с 1% и индустриалните имоти с 1,5%.

„Мащабът на ценово преобразуване в Португалия е далеч по-малък в сравнение с други страни като Великобритания и Ирландия поради нейният скромен ръст по време на предишните „години на бум“ с мощно покачване на цените“, коментира Луис Педро Франциско, мениджър за Португалия на IPD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още