IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непубличните компании за имоти в по-изгодна позиция да привличат капитали?

Компания за имоти, листната на Лондонската борса, планира да свали книжата си от търговия, тъй като смята, че високите разходи за спазване на правилата на борсата не се оправдавани

15:30 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Непубличните компании за имоти в по-изгодна позиция да привличат капитали?

Настоящите пазарни условия значително ограничиха възможностите за набиране на нови средства за всички компании от сектора на имоти, независимо от сегмента, на който развиват дейност.

Кризата не подмина нито един пазар и нито един вид активи, като степента на пораженията варира в зависимост от региона и конкретния пазар, от нивото му на развитие и от експозицията му към високорисковите ипотечни заеми, които дадоха искрата на кризата в САЩ преди две години.

В тези условия на изключително понижено инвестиционно доверие, ограничено финансиране и спадащи цени редица някои компании с „правилната“ стратегия и добър модел за управление на риска продължават да печелят подкрепа от страна на инвеститори и успяват да привличат средства.

Множество проучвания и мнения на анализатори сочат, че на инвестиционните пазари на имоти по света все още има значителен обем капитал, който изчаква подходящи условия и сделки за инвестиции. Редица специалисти смятат, че именно активизирането на този капитал ще даде начало на постепенното възстановяване на пазара, на който интересът ще започне бавно да се възвръща, тъй като много инвеститори ще намерят изгодни сделки на пазара, на който цените отчетоха значителни понижения през последните 18 месеца, които в някои случаи достигат и надхвърлят 50%.

Едни от най-засегнати от финансовата и ипотечната криза, която доведе и до остра криза на доверие сред инвеститорите, бяха публичните компании за имоти. Някои от тях имат огромни задължения, които трябва да рефинансират в краткосрочен план, като наред с това стойността на активите и на книжата им буквално се срина през последната година.

При тези затруднени условия за работа една публична компания, листната на Алтернативния сегмент (AIM) на Лондонската борса, International Real Estate, смята, че е по-разумно да продължи да оперира като непублична компания и затова е предложила на акционерите си да гласуват за делистване на компанията.

Според нея в настоящия инвестиционен контекст непубличните компании са в по-изгодна позиция за привличане на капитали в сравнение с малка публична компания.

Резолюцията за сваляне на книжата за търговия, чиято цена в момента е 40 пенса на акция, ще бъде гласувана на общо събрание на компанията на 23 април.

В циркулярно писмо до акционерите от компанията казват, че в момента разходите за поддържане на публичния статус на компанията не са в съответствие с потенциалните ползи от това.

„Значителните разходи, свързани със спазване на правилата на AIM, биха били похарчени по-добре за развитието на нашия бизнес“, казват от борда на директорите на компанията.

„Поради настоящите пазарни условия възможността за привличане на капитали за компанията не е значително по-голяма от факта, че акциите на компанията се търгуват на AIM и директорите стигнаха до заключението, че сегашният инвестиционен климат е такъв, че предлага по-лесни начини за привличане на капитали за непубличните компании отколкото за „малките“ публични компании.“

International Real Estate е една от няколко публични компании, които в последно време обявяват подобни планове. Милиардерът До Луис, който придоби контрол над инвестиционния фонд за имоти в България Bulgarian Property Developments PLC (BPD), също съобщи, че смята да го делистне, като търговията с книжата на фонда се очаква да бъде прекратена на 28 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още