IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания продава част от агенцията си по ядрена енергетика

Към момента правителството притежава изцяло UKAEA и смята да запази дял от звеното

18:30 | 30.03.09 г.
Великобритания продава част от агенцията си по ядрена енергетика

Британското правителство обяви плановете си да продаде търговското звено на Агенцията по ядрена енергетика на Обединеното Кралство - UKAEA Limited, предава BBC. 

UKAEA предлага услуги като управление на отпадъци и извеждане от експлоатация на остарели ядрени електроцентрали, както и съдействие при изграждане на нови централи.

Продажбата се очаква да приключи до края на годината.

Към момента правителството притежава изцяло UKAEA и смята да запази дял от звеното.

„С приближаването на страната към ерата на новите ядрени съоръжения, продажбата ще увеличи ефективността, конкурентността и стойността на парите за данъкоплатците от работата по разчистване на старите станции за ядрена енергия,“ казва британският министър по бизнес въпросите Питър Манделсън.

Това ще е поредната продажба на ядрени активи от правителството, което е в процес на продажба на British Energy, в която има 35% дял, на френската EDF.

Други европейски енергийни компании се подготвят да построят нови атомни централи около Острова.  За тази цел френската енергийна група GDF Suez и испанската Iberdrola вече са установили партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още