IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германското правителство придобива 8,7% от Hypo Real Estate

Чрез немския фонд за спасяване на банките Soffin правителството ще придобие 20 млн. нова акции на минимална цена определена от закона от 3 евро за акция

10:47 | 30.03.09 г.
Германското правителство придобива 8,7% от  Hypo Real Estate

Германското правителството обяви, че ще придобие 8,7% дял от закъсалия ипотечен кредитор Hypo Real Estate като първа стъпка към пълната национализация на компанията, съобщава PropertyEU.

Решението идва в момент, когато Hypo отчете загуба от 5,38 млрд. евро преди данъци за 2008 г. и съобщи, че се нуждае от държавна подкрепа, за да изпълни регулаторните капиталови изисквания. Година по-рано кредиторът реализира печалба от 862 млн. евро.

Чрез немския фонд за спасяване на банките Soffin правителството ще придобие 20 млн. нови акции на минималната цена, определена от закона, от 3 евро за акция.

През октомври Hypo Real Estate стана жертва на кредитната криза, но успя да оцелее благодарение на помощ от 50 млрд. евро, предоставени от публични и частни източници. Оттогава насам Soffin дава на Hypo гаранции за милиарди евро, за да позволи на компанията да продължи да функционира.

От Soffin са заявили, че ще увеличат гаранциите и ще прокарат мерки за постигане на достатъчна рекапитализация на банката, която да е „в интерес на стабилизацията на финансовите пазари“.

Необходимо изискване за планираната рекапитализация на Hypo е или Soffin, или германското правителство да придобие пълен контрол над компанията. За тази цел специално се въвежда нов закон, позволяващ на държавата да национализира Hypo Real Estate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още