IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС окончателно обяви за незаконен комплекса „Златна перла” до Варвара

Решени са и последните три дела по повод жалби на „Краш 2000“ срещу решенията на РНДСК – Бургас за отмяна на десетте строителните разрешителни на комплекса

17:25 | 26.03.09 г.
ВАС окончателно обяви за незаконен комплекса „Златна перла” до Варвара

Върховният административен съд (ВАС) реши и последните три дела по строежа на комплекса „Златна перла“ на „Краш 2000“ край Варвара в природен парк Странджа. Решенията отново потвърждават незаконността на комплекса, съобщиха от коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Делата са по повод жалби на „Краш 2000“ срещу решенията на РНДСК – Бургас за отмяна на десетте строителни разрешителни на комплекс „Златна Перла“, издадени от община Царево.

Мотивите на последните решения на съда са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж са нищожни поради противоречие със закона и следователно могат да бъдат прогласени за такива от съответните контролните органи, т.е. районните дирекции за национален строителен контрол.

От Природен парк Странджа алармираха институциите за незаконния строеж още в началото на 2006 г. Бездействието на институциите обаче позволи строителството да продължи още година, така че грубият строеж е вече завършен, посочват от коалицията. Незаконното строителство продължи и след забраните.

За да се довърши процеса, РДНСК – Бургас трябва да издаде заповед за разрушаване на „Златна перла”, посочват от коалицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още