IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наематели в САЩ стават купувачи заради достъпността на жилищата

В някои райони в Калифорния месечните вноски по ипотека за еднофамилна самостоятелна къща са значително по-ниски от наем на апартамент

17:56 | 25.03.09 г.
Наематели в САЩ стават купувачи заради достъпността на жилищата

Цените на жилищата на някои пазари в САЩ изглежда са паднали достатъчно, за да стане покупката на имот по-евтина от неговото наемане. Като се добавят и почти рекордно ниските лихви, все повече стават наемателите, които се превръщат в купувачи.

„Щатското правителство помага да се спасят тези, които купиха на върха, но аз имам свой личен пакет от стимули от падащите цени на жилищата и ниските ипотечни лихви“, обяснява пред Ройтерс Кейт Уилъз, която работи като финансов планьор в Ameriprise Financial и наскоро се е сдобила с жилище, след като е живяла под наем шест години в Сан Франциско. Разходите по ипотеката, която изплаща, излизат колкото наема.

Сан Франциско е един от градовете, включени в индексите S&P/Case-Shiller, където се наблюдава значително понижаване на цените. Жилищата там са поевтинели с 3,8% през декември спрямо ноември. Сан Франциско е и един от най-слабо представящите се градове в страната, що се отнася до годишно изменение, като цените са паднали средно с 31,2% през декември на годишна база.

Положителната страна на лошите новини за жилищния пазар е ясна – по-ниските цени привличат купувачи, коментира агенцията.

Продажбите на жилища в Калифорния са се повишили с 42,5% през февруари на годишна база, докато средната цена е паднала с 39,9%, според доклад на компанията за информация и данни в сектора на имотите MDA DataQuick. Според доклада миналия месец в Калифорния са продадени 29 225 нови и съществуващи къщи и апартаменти, което е спад от 0,8% спрямо януари. Медианната цена за жилище в най-населения щат остава непроменена спрямо януари на 373 хил. долара.

„Вече можеш да притежаваш жилище на много места в страната за по-малко пари, отколкото струва да се наеме“, казва Моли Кармайкъл, старши вицепрезидент на базираната в Калифорния John Burns Real Estate Consulting.

Компанията следи данни за пазарите в 76 градски района в САЩ – на 50% от тях може да се купи имот за по-малко пари, отколкото да го наеме, като се вземат предвид разходите за собственост след плащане на данъците, обяснява тя.

Цените са паднали толкова много в някои райони в Калифорния, че месечните вноски по ипотека за еднофамилна самостоятелна къща са значително по-ниски от наем на апартамент.

В окръзите Инланд Емпайър, Ривърсайд и Сан Бернардино на изток от Лос Анджелис средният месечен наем на апартамент е 1157 долара, а средната месечна вноска за ипотека след плащане на данъци за еднофамилна самостоятелна къща от среден клас е 971 долара и се очаква да падне до 872 долара до средата на годината, казва Кармайкъл.

Индексът за достъпност на жилищата на Националната асоциация на брокерите на имоти се е повишил с 13,6 процентни пункта през януари до 166,8 – най-високата му стойност от 1970 г., откогато се следят данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още