IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Империята отвръща на удара на шотландския пазар на луксозни имоти

С отслабването на паунда спрямо международните валути луксозните имоти в Шотландия отново привличат чуждите купувачи

09:24 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Империята отвръща на удара на шотландския пазар на луксозни имоти

През 2006 г., в разгара на бума на пазара на имоти, брокерите тържествено обявиха, че редица шотландци, забогатели благодарения на ръста в цените на имотите им, продължил цяло десетилетие, могат вече да се съревновават с международните собственици в категорията „сини чипове“ при имотите. Те цитираха рекордната покупка за 4,5 млн. паунда на шотландския бизнесмен Сър Дейвид Мъри в Барнтън или на интернет предприемача Стивън Лийч, който купи средновековен замък за 5 млн. паунда.

Три години по-късно обаче на пазара властва кризата и според брокера Матю Синклер 2009 г. може да бъде запомнена като годината, в която империята отвръща на удара в лицето на чуждестранните купувачи, пише в. Таймс. Доказателство за това е и фактът, че компанията на Синклер Saint Property разполага със 100 млн. паунда, за да търси най-добрите имоти на най-изгодните цени за своите чуждестранни клиенти.

„С паунда, който отслабна спрямо други от големите валути, включително 25% спрямо еврото, 32% спрямо хонконгския долар и 33% спрямо щатския долар, покупката тук във Великобритания изведнъж изглежда изключително привлекателна“, казва той. „В момента 45% от нашите клиенти са чужденци, като 30% от тях идват от еврозоната – това е безпрецедентно, тъй като традиционно нашите клиенти са били британски граждани.“

Синклер казва, че след като имотите в някои региони са се понижили с 20% през последните 18 месеца, неговите клиенти сега гледат на Шотландия като на пазар, предлагащ много по-изгодни сделки от Англия.

Подобно е мнението и на Джейми МакНаб от Savills. „Несъмнено най-интересните запитвания, които сме имали наскоро са били от чужбина“, казва той. „Ние работим с американски, руски капитали и такива от Стара Европа, във всеки отделен случай търсещи конкретни неща...“, казва той.

„Някои клиенти може в крайна сметка да се съревновават за едни и същи къщи, докато други могат да чакат с години да дойде подходящият момент. Така че, въпреки че парите са готови да бъдат похарчени, те едва ли ще доведат непосредствено до онзи ефект, за който подсказва статистиката.“

Дори преди едно десетилетие Анди Уайтман, автор на книгата „Кой притежава Шотландия?“, твърди, че едва 500 души притежават половината Шотландия, като малко от тях са шотландци.

Въпреки някои изключително скъпи имения с цени от над 10, дори 20 млн. паунда на пазара има множество ексклузивни имоти, които включват луксозни сгради, земеделски земи и гори, на сравнително разумни цени, пише изданието. Също така земята в Шотландия е сравнително евтина и докато има възможности за покупката на земя и гори, чуждестранните купувачи ще продължават да проявяват интерес.

Въпреки че компанията на Синклер управлява фонд с капитал от 100 млн. паунда, той казва, че луксозният сегмент на имоти в Шотландия едва ли ще стане свидетел на неудържим бум, финансиран от чуждестранните купувачи.

„Тук ключово е внимателното и разумно купуване. Тези клиенти са дошли на нашия пазар благодарение на набор от много конкретни обстоятелства и те ще се оттеглят отново ако преценят, че това, което се предлага, не представлява истинска стойност за техните пари“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още