IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Усвояването на офис площи в Ситито на 20-годишно дъно

От началото на годината в Ситито са били наети едва 220 хил. кв. фута нови офис площи, което е най-слабото тримесечие поне от 1987 г.

17:05 | 23.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Усвояването на офис площи в Ситито на 20-годишно дъно

Усвояването на нови офиси в лондонското Сити се е понижило до най-ниското си ниво за повече от 20 години, след като забавянето на икономиката ограничи разширяването на компаниите от финансовия сектор и активността им по преместване в нови офиси.

От началото на годината в Ситито са били наети едва 220 хил. кв. фута нови офис площи, което е най-слабото тримесечие, откакто консултантската компания Atisreal е започнала да изготвя статистиката през 1987 г. Това ниво е наполовина на предишното най-слабо ниво на усвояване от 500 хил. кв. фута, отчетено през третото тримесечие на 1991 г.

Икономическият спад сериозно засегна офис пазара в Ситито, тъй като много компании се стремят да съкращават персонал и офис площи. Някои от тях търсят начини да преотдадат площите, които вече наемат.

Според Atisreal делът на незаетите площи в Ситито в момента е 12,4%, или 10 млн. кв. фута, което е все още значително по-малко от миналата голяма рецесия, когато една пета от площите са били празни, пише FT. Въпреки това редица нови офис сгради се очаква да излязат на пазара през следващите две години.

С увеличено предлагане от 440 хил. кв. фута и търсене за около 2,5 млн. кв. фута 2009 г. вероятно ще бъде най-лошата в статистиката на Ситито, пише изданието.

Наемите на офисите също значително са се понижили. По думите на Дан Бейли, директор Продажби и отдаване под наем в Atisreal, най-високите наеми са около 45 паунда за кв. фут, което е спад от една трета от техния връх през 2007 г., когато достигнаха 67,5 паунда. Въпреки това той казва, че до края на тримесечието може да бъдат сключени няколко важни сделки. В най-голямата от тях British Land се очаква да отдаде офиси с площ от 200 хил. кв. фута на Bank of Tokyo Mitsubishi.

Бейли казва, че поради понижените наеми през следващите тримесечия активността в Ситито може да се увеличи, както това стана Уест Енд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още