IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Монако измести Лондон като най-скъп пазар на луксозни жилища

Първокачествените имоти в Монако се продават за 50 хил. евро за квадратен метър

10:41 | 23.03.09 г.
Монако измести Лондон като най-скъп пазар на луксозни жилища

Монако измести Лондон като най-скъпото място в света за покупка на луксозен жилищен имот, след като цените в британската столица отбелязаха едни от най-големите понижения в глобален мащаб.

Сега Монако заема първото място, като първокачествените имоти там се продават за средно 50 хил. евро за квадратен метър, което е ръст от 2,1% спрямо средното ниво от 2008 г. Лондон остава на второ място с цена от 28 хил. евро за кв. м, следван от Манхатън с цена от 16 500 евро за кв. м (което е спад от 4,1%).

Лондон регистрира едно от най-големите понижения на цените в света – 17%, като по-голямо е единствено това в Хонконг – 25%.

Годишният доклад Wealth Report на Citi Private Bank и Knight Frank разкрива, че кризата на пазара на първокачествени жилищни имоти вече започва да оказва съществено влияние върху богатите след края на бума на цените на екстравагантни жилища миналата година.

Цените на скъпите имоти са или в застой, или падат в три четвърти от градовете по света в края на годината, става ясно от данните. Въпреки това над половината от локациите успяват да отчетат положителен ценови ръст за цялата година благодарение на развитието на пазара през първите месеци на миналата година.

„Цифрите рисуват печална картина за цените на първокачествените жилища по света. Сега е ясно, че дори и най-желаните имоти няма да останат имунизирани“, коментира Лиъм Бейли, директор жилищно проучване в Knight Frank, цитиран от FT.

Докладът анализира данни за т. нар. първокачествени жилища на стойност над 1 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още