IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Имаш срок до края на седмицата!“ – поредният трик на брокерите на Острова

Вместо да чакат пазарът да се съживи, по-креативните брокери създадат конкуренция, като поставят на купувачите краен срок за техните оферти

16:17 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Имаш срок до края на седмицата!“ – поредният трик на брокерите на Острова

Брокерите на имоти във Великобритания прибягват до все по-изобретателни методи в работата си, за да успяват да продават имоти при затруднени пазарни условия. Вместо да чакат пазарът да се съживи по-креативните брокери се опитват да създадат конкуренция, като поставят на потенциалните купувачи краен срок за техните оферти, пише в. Таймс.

За пример се дава къща с осем спални в Екситър, която е обявена за продажба още през май 2008 г. за 1,8 млн. паунда. За да постигнат продажба брокерите от Savills и Strutt & Parker, които продават имота съвместно, са приели друга тактика. Наред с това, че са намалили цената, те приканват кандидат-купувачите да представят оферти за между 1 и 1,25 млн. паунда до 24 април.

Процесът се нарича „неформален търг“ и се очаква да стане все по-популярен заедно с други стратегии като „отворени врати“, които често се използват за имоти от средния ценови сегмент и предвиждат провеждането на оглед на имота с много на брой купувачи по едно и също време.

„Опитваме се да създадем пазар“, казва Мартин Лам, директор на офиса на Savills в Екситър. „Купувачите са изплашени на този пазар, но когато виждат, че и други хора наддават, увереността им се възвръща“.

За разлика от закрития търг, при който купувачите представят своята най-висока и окончателна оферта, обикновено по време на горещ пазар, неофициалният търг изисква купувачите да заявят своя интерес и своите условия. Той не е насочен в такава степен към постигане на продажба на максимална цена, колкото до намиране на най-надеждния купувач. Първоначалните оферти не са обвързващи. Тези от тях, които бъдат избрани, правят своите окончателни оферти и трябва да закупят имота в рамките на седем до 10 дни.

Продажбата чрез неформален търг дава на купувача и продавача повече гъвкавост в сравнение с другите форми на наддаване. Обикновените търгове са обвързващи. След обявяването „Продадено!“ купувачът трябва да заплати депозит от 10% от стойността на имота и да завърши покупката в рамките на 28 дена.

„Продажбата е по-важна от цената“, казва Лам, като добавя, че в района на Екситър има много хора, които са се преместили от Лондон и наемат жилища. „Много (от тях) имат 1 млн. паунда в банката. Ние трябва да привлечем тяхното внимание“.

Ако идеята за търга за къщата в Екситър проработи, на продавача накрая може да му се наложи да избира например между купувач, който е склонен да плати 1,2 млн. паунда, но който не може да направи покупка преди началото на следващата академична година, и между купувач, който плаща 1 млн. паунда, но може да се нанесе веднага, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още