IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

RBS: Ипотеките без никакво самоучастие са „неморални“

Да отпуснеш такава ипотека е като да дадеш на хората заредено оръжие, смята зам.-изпълнителният директор на банката

12:02 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
RBS: Ипотеките без никакво самоучастие са „неморални“

Отпускането на ипотечно кредитиране без никакво самоучастие от страна на кредитополучателя е „неморално“ и равносилно на това да им бъде дадено „заредено оръжие“, смята заместник-изпълнителния директор на Royal Bank of Scotland (RBS).

Коментар от страна на такъв висш банкер увеличава натиска върху Британския финансов регулатор (FSA), като премиерът на Великобритания Гордън Браун също бе призовал стопроцентовите ипотеки да бъдат забранени.

От FSA са казали, че ще обмислят ограничения върху ипотечното кредитиране на базата на доходите на кредитополучателите или на коефициента заем към стойност на имота.

Гордън Пел от RBS е казал пред Парламента вчера, че стопроцентовите ипотеки са „лошо банкиране“ и не са в интерес на потребителите.

Банката, чийто мажоритарен собственик вече е държавата, ще бъде доволна, ако регулаторите наложат по-строги ограничения, казва той.

Пел се връща от посещение в Сингапур, където банките нямат право да отпускат ипотеки за повече от 80% от стойността на имоти или над определено ниво от доходите на клиентите.

RBS ще може да работи в такава среда, казва той, като добавя, че от такъв тип количествен контрол има „голям смисъл“.

Банката е била сравнително предпазлив кредитор на ипотечния пазар, като е отпуснала ограничен брой стопроцентови ипотеки, за разлика от нейни конкуренти като Northern Rock, пише изданието.

„Неморално е за нас да даваме заредено оръжие в ръцете на някой, който не може да си позволи да плати обратно“, казва Пел.

От FSA са казали, че ще проучат възможностите за по-строги правила за кредитиране, които биха намалили вероятността за необслужвани кредити и биха предпазили банките, въпреки че институцията признава, че такава политика ще бъде в ущърб на купувачите на първи дом.

Правителството е обмислило безпрецедентно либерализиране на кредитирането с редица „иновативни“ продукти като самогарантирани ипотеки и заеми на стойност по-висока от тази на имота

Броят на купувачите на първи дом на Острова, които ползват ипотеки без никакво самоучастие, се е увеличил от 1% през 1997 г. до 10% през 2007 г.

Министър-председателят е призовал за по-отговорно кредитиране. На практика обаче много от банките вече са спрели такива продукти доброволно, тъй като са се ориентирали към по-разумен начин на работа, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още