IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликт на интереси е причина за нищожността на договорa с Елана ФЗЗ

За смяна на името ще решават акционерите, уточниха от ръководството

11:33 | 20.03.09 г.
Конфликт на интереси е причина за нищожността на договорa с Елана ФЗЗ

Договорът с обслужващото дружество Елана Пропърти Мениджмънт АД е бил сключен без решение на Общото събрание на акционерите, както изисква чл. 114 на Закона за публично предлагане на ценни книжа, се казва в обръщение на Съвета на директорите на Елана фонд за земеделска земя (Елана ФЗЗ) АДСИЦ, разпространено чрез Бюлетин Investor.bg.

В сряда (18 март) Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ обяви, че иска от Елана Пропърти Менидмънт АД да върне всички получени възнаграждения от 2005 г. насам, както и да предаде всички документи и вещи, принадлежащи на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ. Сумата на получените възнаграждения е няколко милиона лева, показват груби изчисления на база процента на таксата върху активите на фонда.

Ние не считаме, че императивните разпоредби на чл. 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа са налице. Този спор ще бъде решен по съответния ред, а не в медиите, уточниха от Елана Пропърти Мениджмънт АД.

Тъй като в Съвета на директорите на Елана ФЗЗ АДСИЦ и в управлението на обслужващото дружество участват едни и същи лица, т.нар. заинтересовани лица, се изисква предварително одобрение на договора между тях от акционерите. Проверка на назначения на 30 юни 2008 г. Съвет на директорите на Елана ФЗЗ АДСИЦ е показала, че одобрение от акционерите на договора с обслужващото дружество Елана Пропърти Мениджмънт АД няма. Това е довело до недействителност на договора.

Преговорите с Елана Пропърти Мениджмънт АД за доброволно уреждане на претенциите на фонда не са довели до категоричен резултат резултат, уточнява Стоян Малкочев, изпълнителен директор на Елана ФЗЗ АДСИЦ.

СД счита, че настоящата ситуация не е в състояние да застраши дейността на дружеството и интересите на неговите акционери. Междувременно вече е ангажирано друго обслужващо дружество, при по-добри в сравнение с досегашните условия, уточняват от АДСИЦ-а.

На въпрос на Investor.bg дали името на фонда ще бъде сменено, Стоян Малкочев уточни, че това може да решат само акционерите на Общо събрание.

Според анализатори има опасност и от уволнение на други създатели на АДСИЦ.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още