IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалира луксозният хотел Greenbrier, историческа забележителност на САЩ

В хотела се отсядали голяма част от американските президенти и известни личности

11:08 | 20.03.09 г.
Greenbrier. Снимка: www.greenbrier.com
Greenbrier. Снимка: www.greenbrier.com

Американският луксозен хотел Greenbrier, историческа забележителност в Западна Вирджиния, в която са отсядали 26 президенти на Щатите от откриването му през 1778 г., подаде молба за защита от фалит по глава 11 от закона за фалитите.

Хотелската верига Marriott Hotel Services Inc. ще придобие имота от собственика му CSX Corp., третата по големина ж.п. компания в Щатите.

Компанията е подала молбата, „за да осигури жизнеспособността на хотела“, посочват в съобщение от хотела.

Срив на луксозните пътувания и неуспех да се привлекат по-млади гости на хотела са довели до рекордната загуба от 35 млн. долара през 2008 г. Заетостта е паднала до 33% миналата година от 50% през предходните пет години.

Хотелът има 721 стаи и се намира в планински район на около 400 км югозападно от Вашингтон. Разположен е върху терен от 2630 хектара и има три голф игрища, открит и закрит басейн, спа център и конна база.

Greenbrier навремето се е посещавал от известни личности като Джуди Гарланд и фамилиите Вандербилт и Рокфелер.

По времето на президента Дуайт Айзенхауер правителството построява при хотела подземен бункер на стойност 14 млн. долара, който да предпази Конгреса в случай на ядрена атака. За да се прикрие строителството му, се изгражда ново хотелско крило и изложбена зала. През 1992 г. наличието на бункера е разкрито от Washington Post и вноските за наем от държавата в размер на 50 хил. долара на година са спрени.

„Хотелът е историческо национално съкровище и се вълнуваме от тази възможност. Има определен броя условия, които трябва да обсъдим, като се надяваме да успеем“, са коментирали от Marriott пред Bloomberg.

Базираната в Мериленд Marriott е най-голямата американска хотелска компания, като притежава луксозната марка Ritz-Carlton и други, сред които JW Marriott.

Greenbrier има активи на стойност по-малко от 100 млн. долара и задължения за близо 125 млн. долара, става ясно от документите, подадени в съда. Около 91 млн. долара се дължат на CSX, други 30 млн. са свързани с пенсии, а около 2 млн. трябва да бъдат изплатени на доставчици.

В споразумението се предвижда CSX са осигури 50 млн. долара за функционирането на хотела след продажбата. Средствата ще бъдат изплатени за период от две години след финализиране на сделката.

Marriott ще плати на Greenbrier между 60 млн. и 130 млн. долара в рамките на около седем години в зависимост от финансовите показатели на хотела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още