IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гражданство срещу покупка на имот в САЩ – начин за изход от кризата?

Американски анализатор смята, че ниските лихви няма да спрат срива в цените и предлага алтернативен подход за преодоляването му

09:16 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гражданство срещу покупка на имот в САЩ – начин за изход от кризата?

Мерките, които предприема американският Федерaлен резерв за понижаване на лихвите по ипотечните заеми в САЩ, няма да помогнат за спиране на понижението на цените на жилищата, смята президентът на консултантската компания Millenium Wave Advisors Джон Мудлин.

В интервю за рубриката TechTicker Мудлин заявява, че ниските лихви не са достатъчни за реализирането на огромния излишък в предлагането на жилища в страната. Вместо това той предлага алтернативен подход, който през последната година беше излаган и от други анализатори – правителството да предостави американско гражданство на чужденците, които закупят къща в САЩ.

Мудлин посочва няколко ползи от подобен ход, като основните са приток на пари от чужбина към американската икономика, което би засилило както нейните позиции, така и позициите на американския долар, а освен това би могла да бъде реализирана голяма част от излишъка от готови жилища в страната.

С помощта на този подход жилищният пазар би могъл да формира дъно, да съживи строителния сектор и да създаде работни места. Освен това средната класа в САЩ щяла да получи подкрепа и да се разрасне заради притока на образовани чужденци с добра професия, смята Мудлин.

По-омекотен вариант на тази идея се появи преди няколко месеца, когато стана ясно, че компанията за недвижими имоти Century 21, която има представителство в България от 2 години, може да съдейства за покупката на имот в САЩ, чрез която купувачът може да кандидатства за постоянна виза за САЩ.

Това стана след решение на Службата по имиграция в САЩ, която е избрала луксозния комплекс Лейк Буена Виста Ризорт и СПА в Орландо, Флорида, да участва в специална имиграционна програма, според която инвеститорите в комплекса могат да кандидатстват за постоянен жителски статут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още