IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в индустриални площи в Европа с 44% спад през 2008

Общо 8,4 млрд. евро са били инвестирани в индустриални площи през 2008 г., от които 7% в ЦИЕ в сравнение с 5% през 2007 г.

09:10 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в индустриални площи в Европа с 44% спад през 2008

Директните инвестиции в индустриални площи в Европа са били на стойност 8,4 млрд. евро през 2008 г., което представлява спад от 44% в сравнение с предходната година, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

Въпреки това, като цяло, спадът не е толкова голям в сравнение с понижението от 54% за бизнес имотите в Европа като цяло.

Инвестиционната активност миналата година е била насочена към по-ликвидните логистични пазари, като около половината от всички инвестиции са били регистрирани във Великобритания и Германия.

Въпреки че е отчел спад от 48% на годишна база, британският пазар все още е бил най-големият с обем на инвестициите от 2,4 млрд. евро. Германия е регистрирала 1,7 млрд. евро инвестиции, или спад от 28% от 2007 г., което е и най-малкото понижение за всички пазари, включени в изследването.

Активността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е била ограничена, въпреки че регионът е увеличил пазарния си дял в общите инвестиции до 7% от 5% през 2007 г. Предлагането на първокласни имоти там е останало недостатъчно.

„Инвестиционното доверие несъмнено бе засегнато от финансовите сътресения, въпреки че логистичният сектор продължи да привлича интереса на инвеститорите поради по-ниската си волатилност в сравнение с офисите...“, казва Крис Стейвли, директор Паневропейски офис и индустриални капиталови пазари в компанията. „Въпреки това очакваме, че цените ще продължат да бъдат под натиск през 2009 г.“

По думите му инвестиционният фокус се е насочил обратно към първокласните логистични локации, които традиционно предлагат висока заетост и стабилно търсене от страна на наемателите.

Въпреки влошаващата се икономическа конюнктура логистичният пазар в Европа е отчел още една силна година по отношение на наемна активност, като нивото на абсорбция е било 14,3 млн. кв м, 1% по-високо в сравнение с 2007 г. Глобалната рецесия започна да засяга пазарите във всяка една страна в различна степен, като признаци на отслабващо търсене могат да се забележат на всички пазари към края на 2008 г. От компанията очакват негативният пазарен сентимент да продължава да оказва значително влияние върху пазарите през 2009 г., като много от компаниите вече започват да променят бизнес стратегиите си, за да намалят заеманите площи.

„Очакваме, че наемната активност основно ще бъде движена от намаляване на разходите, постигнато чрез консолидация и стратегическа релокация и в този смисъл очакваме наемателите да станат още по-избирателни по отношение на своите изисквания и решения“, казва Стейвли.

Благодарение на строителните проекти, започнали преди спада, новопостроените складови площи достигнаха нови рекордни нива от 10,7 млн. кв. м, което е ръст от 12% от предходната година. Най-голямо е било новото предлагане в Западна Европа – 4,25 млн. кв. м, следвана от Централна Европа с 2 млн. кв. м и Южна Европа с 1,5 млн. кв. м.

Нарастващото опасение на строителните компании относно бъдещия интерес от страна на наемите е довело до спад в спекулативното строителство на всички пазари и от компанията смятат, че новите проекти през 2009 г. ще бъдат изграждани на базата на предварително сключени договори за наем.

„Спадът в търсенето от страна на наемателите и повишаващите се нива на предлагане през 2009 г. ще доведат до всеобщо отслабване на наемните нива, като ние очакваме пазарът за първокачествени логистични площи да се развива неравномерно“, казва Александра Торнов, директор Европейски индустриални проучвания в компанията. „С понижените нива на предлагане на стоки и продукти, които оказват значително влияние върху бизнесите, наемното търсене ще стане дори още по-селективно. Това ще бъде от полза на големите логистични центрове, за които очакваме, че ще продължат да отчитат високи нива на заетост. На пазара, на които нивата на предлагане се повишават, наемодателите ще трябва да предложат по-привлекателни условия за наем, за да задържат сегашните си наематели и да привлекат нови, които да запълнят новоосвободените площи.“

Въпреки настоящия икономически климат в момента има няколко фактора, които от компанията смятат, че ще подкрепят дългосрочния ръст на логистичния сектор в Европа. Такива са общата глобализация на дистрибуционните вериги, които пораждат нуждата от транспортиране на големи товари стоки от производителите до потребителите; продължаващият аутосрсинг към външни логистични оператори с цел оптимизиране на логистичните разходи; плановете за разширяване на редица търговски вериги, особено на супермаркетите за икономично пазаруване; предвид най-негативните прогнози, според които икономическият ръст ще се възстанови най-рано през 2010 г., нивата на търсене би трябвало да започнат да се покачват с увеличаването на производството и международната търговия, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още