IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на жилищни имоти в Белград продължава да расте въпреки кризата

Към третото тримесечие на 2008 г. цените в някои райони са се увеличили с до 10%, като ръстът се е забавил към края на годината поради кризата

15:39 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на жилищни имоти в Белград продължава да расте въпреки кризата

Пазарът на жилища в Белград е продължил своя ръст през изминалата година, подкрепен от висока строителна активност и значително търсене на имоти ново строителство, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Въпреки това темповете на ново предлагане изостават от търсенето и на много места се забелязва дефицит на подходящи жилища.

„Значително несъответствие между двете съществува и ще продължи да бъде факт в обозримото бъдеще“, се казва в доклада.

През изминалите пет години на пазара е имало голямо търсене на маломерни апартаменти в средния ценови сегмент. Инвеститорите също са ориентирани към изграждането на комплекси с голям брой малки и достъпни в ценово отношение апартаменти, главно студиа и апартаменти с една спалня.

Търсенето на по-големи и по-скъпи апартаменти идва главно от заможни сръбски граждани или от чуждестранни компании, купуващи апартаменти за своите служители.

В резултат на глобалната криза купувачите са станали по-предпазливи при кандидатстването за кредити, които са основният източник на финансиране за голяма част купувачите. Въпреки това обемът на отпуснатото ипотечно финансиране се е покачил. По данни на Националната банка на Сърбия към края на миналата година сръбските граждани са получили ипотечни кредити в размер на 1,92 млрд. евро, с 59% повече в сравнение с края на 2007 г.

По информация на Статистическия институт на Сърбия средните цени на новите апартаменти в Белград са достигнали 1 459 евро на кв. м към края на 2007 г, в сравнение с 1 407 евро в края на първата половина на 2007 г. През първите три месеца на второто полугодие на 2008 г. цените „предлага“ са се увеличили с между 5 и 10% в зависимост от региона. През останалата част на шестмесечието обаче ценовото понижение се е забавило и дори спряло за някои области поради финансовата криза.

През втората половина на миналата година наемните нива не са отчели промени в сравнение с първото шестмесечие. Най-голям интерес привличат квартали като „Дединье“ и „Вракар“, които са атрактивни за служителите на чуждите посолства в страната и на международните компании, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още