IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Гърция с 8,4% спад през 2008

При жилищата ново строителство спадът за миналата година е 15%, като още 10% понижение се очаква през 2009 г.

14:28 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в Гърция с 8,4% спад през 2008

Цените на жилищата в Гърция са се понижили с 8,4% през 2008 г., като най-големият спад е бил отчетен през последните месеци на годината, когато кризата е започнала да оказва по-голям ефект върху пазара, пише гръцкото издание Kathimerini.

Според индекса Propindex, който следи цените на жилищата и е съставен на базата на информация от най-големите банки в страната, цените ще продължат да се понижават и през тази година.

По думите на президента на Атинската търговско-промишлена палата Константинос Михалос спадът тази година ще бъде 10%.

„През януари тази година разрешителните за строеж са с 25% по-малко в сравнение със същия месец миналата година“, казва той.

Според проучване на цените в страната между 1980 и 2008 г. на някои места, като област Атика, която включва и Атина, те са се върнали с 10 години назад, пише Imerisia.

Специално при жилищата ново строителство спадът за миналата година е 15%. Предвид очакваното понижение от 10% тази година пазарът ще загуби една четвърт от стойността си в рамките на две години, пише изданието.

Изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Аристотелис Каритинос не очаква срив на цените на имоти, но казва, че те ще бъдат засегнати от фрагментирания пазар, характеризиран от много на брой строители и ограничено финансиране.

Представители от пазара на имоти са призовали правителството да предприеме незабавни мерки за стимулиране на пазара и за увеличаване на ипотечното кредитиране от страна на банките. По думите му в момента на ден се подават поне по 1000 молби за ипотеки, което потвърждава, че на пазара има потенциални купувачи въпреки схващането, че цените може да се понижат още.

Не по-добро е положението и на пазара на бизнес имоти. По думите на Михалос бизнесът не е склонен да купува нови сгради, а строителите не строят. Миналата година в Атина са били построени „едва“ 55 хил. кв. м офис площи.

По отношение на търговските обекти делът на незаетите площи на някои места е достигнал 40%, като „броят на катинарите расте в цяла Атика“, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още