IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът за имоти Lewis Charles може да отмени договор с българската BuySell

Договорът предвижда изграждането на жилища, офиси и магазини в столични квартали като Драгалевци и Симеоново

12:28 | 19.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът за имоти Lewis Charles може да отмени договор с българската BuySell

Инвестиционният фонд Lewis Charles Sofia Property Fund Limited, който инвестира в търговски и бизнес имоти в София, съобщи, че е поставил на българската строително-инвестиционна компания BuySell краен срок до 17 април да изпълни своята част от задълженията си по споразумение, сключено през 2005 г.

В противен случай от фонда казват, че ще отменят споразумението и ще искат неустойка от компанията.

В края на 2005 г. фондът упражни опция за закупуването от BuySell на няколко терена в столични квартали като Симеоново и Драгалевци, на които BuySell трябваше да изгради жилища, магазини и офиси. Тогава Lewis Charles плати на BuySell депозит от 9,15 млн. евро, като останалата част от сумата за изграждането и за имотите в размер от 400% от направения депозит трябваше да бъде платена след завършването на строителството, „освен ако имотите вече нe са били продадени на трета страна“. Според оценка към края на 2005 г. дължимата сума от страна на фонда бе в размер на 36,6 млн. евро.

През февруари миналата година той финализира покупката на един от имотите, а през май продаде имот със застроена площ от 11 хил. кв. м на гръцка застрахователна компания за 10,5 млн. евро. Вследствие на продажбата и на последващо намаляване на задълженията на фонда, дължимата сума към BuySell бе 28,9 млн. евро според оценка от края на февруари 2009 г.

Сега от фонда казват, че BuySell е в просрочие на изпълнението на своите задължения по споразумението. Ако компанията не спази крайния срок, Lewis Charles ще отмени договора и ще изиска от BuySell да му бъдат възстановени всички плащания, направени към компанията досега, както и сума, равна на първоначалния депозит под формата на неустойка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още