IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Купувачи начело с Goldman предлагат $1,2 млрд. за тематичен парк в Осака

След сделката Goldman Sachs би притежавала 61,2% от тематичния парк Universal Studios Japan

12:05 | 19.03.09 г.
Купувачи начело с Goldman предлагат $1,2 млрд. за тематичен парк в Осака

Група от инвеститори начело с Goldman Sachs е предложила 111,2 млрд. йени (1,2 млрд. долара), за да купи USJ Co. - операторът на японския тематичен парк Universal Studios Japan.

Офертата на Goldman и останалите инвеститори е за 50 хил. йени на акция, предава Bloomberg. Това е 23% над цената на акцията при затваряне вчера в Токио. След сделката Goldman ще притежава 61,2% от базираната в Осака USJ.

През 2005 г. Goldman инвестира 20 млрд. йени в Universal Studios Japan. Банката цели поемане на пълен контрол въпреки отслабването на посещенията в парка, който предлага атракции, базирани на филми като „Джурасик парк“, „Челюсти“ и „Завръщане в бъдещето“.

„Goldman ще трябва да предложи нови атракции, за да привлече посетители в период на рецесия,“ казва Хиротоши Мураками, анализатор от Mitsubishi UFJ Securities Co. „Ключът към успеха на офертата зависи от това дали основният акционер - местното управление на Осака, ще я приеме.“

Служител от отдела за бизнес развитие към местната власт в Осака е казал, че операторът USJ е способен да управлява парка самостоятелно. По думите му обаче ще бъдат разгледани различни оферти от американски компании.

С дял от 9,2% Осака се нарежда като четвърти най-голям акционер след Goldman, UBS AG и държавната банка Development Bank of Japan.

През миналата година акциите на USJ загубиха 43% от стойността си в сравнение със средно понижение от 36% в индекса от 1711 компании Topix.

Посещаемостта на парка се очаква да намалее до 8,6 млн. през настоящата финансова година, която приключва на 31 март, от 9,9 млн. пет години по-рано, казва говорител на USJ.

Паркът Universal Studios Japan е открит през 2001 г., привличайки 30 хил. души през първия си работен ден. Когато Goldman за първи път инвестира в USJ, паркът е отчитал загуби и отлив на посетителите, след като органите на здравеопазването в страната са съдили парка за продажба на храна с изтекъл срок и замърсена питейна вода.

Компанията отчита загуба от 5,2 млрд. йени за 12-те месеца до края на март 2005 г. и загуба за 4,6 млрд. йени през следващата година. През 2007 г. обаче отново е на печалба, благодарение на новите атракции, базирани на филма „Спайдърмен“ и на анимационната котка на японската компания Sanrio - „Хелоу Кити“.

Забавянето в икономиката може да позволи на Goldman да поеме изцяло контрола над компанията на разумна цена, смята изпълнителният директор на токийската IB Research and Consulting Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 19.03.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още