IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската равносметка – строяхме апартаменти за инвестиция, не за живеене

В резултат на това се оформя дефицит на еднофамилни къщи, което може да доведе до последваща ценова спирала, смятат специалисти

16:03 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британската равносметка – строяхме апартаменти за инвестиция, не за живеене

Най-новите статистики от пазара на имоти във Великобритания показват увеличаващите се различия в стойността на богатството на собствениците на имоти. Една част от тях – тези, притежаващи еднофамилни къщи – бяха пощадени от проблемите, които сполетяха останалите, пише в. Таймс.

Цените на тези имоти всъщност отчетоха ръст от 4,9% през януари. За разлика от тях обаче, собствениците на апартаменти нямаха такъв късмет. Прекалено много апартаменти бяха построени спекулативно, често в райони, в които никой не желаеше да живее, пише изданието.

В резултат на това може да се каже, че се забелязва дефицит на еднофамилни къщи. Това все още може би не е сериозен проблем, но той има потенциал да причини последваща ценова спирала.

Други статистики обаче сочат още по-съществени въпроси като този за продължаващата липса на ипотеки. На купувачите на първи дом и на собствениците, които искат да купят по-голям имот, продължават да им бъдат отказвани ипотеки на конкурентни цени. Официални данни сочат, че банките отпускат кредити единствено на онези, които разполагат със значителни собствени средства.

И докато някои от кредиторите се опитват да помогнат на кредитополучатели, които имат затруднения да изплащат ипотеките си, други без да се колебаят им отнемат жилищата.

Това са семейства, които не могат да се възползват от правителствените програми, предназначени за ограничаване на принудителните отнемания на жилища. Може би многобройните празни апартаменти, построени в годините на бума, предлагат някакво решение. Те обаче представляват жилища, проектирани за спекуланти, а не за семейства, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още