IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JLL: Най-добрите имоти се търгуват при падащ пазар

Делът на Централна и Източна Европа в директните инвестиции в бизнес имоти се е покачил до 8% през 2008 г. от 4% през 2007 г.

16:51 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
JLL: Най-добрите имоти се търгуват при падащ пазар

При предишни пазарни цикли сме забелязали, че най-добрите активи се търгуват по-скоро при падащ пазар, отколкото при покачващия се тренд, и можем да очакваме същата ситуация да настъпи и при сегашните условия, тъй като продавачите са по-малко склонни да продават най-добрите си активи, когато пазарът започне да се подобрява. Това каза Тони Хоръл, директор Европейски капиталови пазари в консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

„Въпреки трудните пазарни условия през 2009 г. ще има отлични възможности за придобивания, като инвеститорите, разполагащи с капитал, ще бъдат най-добре позиционирани да се възползват от тях. Въпреки отсъствието на изключителни затруднения на пазара ще има възможности, породени от компании, чието ниво на задлъжнялост е прекалено високо и които ще търсят начини да продадат активи. Някои от тях буквално ще представляват възможности, които се срещат веднъж в живота, и ще дадат шанс за придобиването на активи на исторически ниски цени“, казва той.

„През първите няколко месеца на 2009 г. вече започнахме да наблюдаваме началото на тенденции, които ще са налице през останалата част от годината. Очакваме фокусът върху главните западни пазари да продължи, тъй като инвеститорите ще се опитват да поддържат ликвидността в своите портфейли и да инвестират на пазари с високо ниво на прозрачност и ниски макрорискове. Резките промени в цените, в съчетание със слабия паунд, означават, че пазарите в Централен Лондон сега регистрират най-голям инвестиционен интерес както по отношение на доверие, така и на обем сключени сделки. Започнаха да се виждат дори и конкурентни оферти за някои видове активи“.

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа миналата година са били на стойност 112,5 млрд. евро, което представлява спад от 54% от 244,1 млрд. евро през 2007 г. Обемът на сделките миналата година се е върнал на нивата от 2002-2003 г., сочи доклад на компанията.

По думите на Найджъл Робъртс, председател Европейски проучвания в компанията, една от тенденциите, които ще се наблюдават през 2009 г., е големите по обем портфейли да се търгуват с отстъпка. Въпреки че през 2007 и 2008 г. възможността за инвестиции на голям обем капитали в една сделка е била „награждавана“ с премия, ограничените условия за кредитиране сега са довели до много малък брой инвеститори, които са в състояние да сключват големи сделки и в резултат на това стойността на такива сделки се понижава.

„Дори когато инвеститорите имат възможност да се включат в големи сделки те няма да искат да влагат големи суми в единични активи. На директния пазар очакваме да видим ограничена активност за сделки за над 100 млн. евро и едва няколко сделки над 250 млн. евро“, смята той.

През 2008 г. Великобритания и Германия са представлявали 51% от инвестиционния пазар на имоти в Европа, което е спад от 2007 г., когато техният дял е бил 63%. За сметка на това редица от по-малките пазари са увеличили своя дял въпреки понижените инвестиционни обеми. Такива са например страните от Централна и Източна Европа, чийто дял се е покачил до 8% през 2008 г. от 4% през 2007 г.

Инвестиционните обеми са нараснали на много малко пазари. Един от тях е Русия, където е регистриран ръст от 40% след редица значителни по обем сделки, сключени през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още