IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оживление на пазара на недвижими имоти може да се очаква към края на 2009

За февруари и март брокери отчитат ръст в запитванията от потенциални купувачи

12:29 | 18.03.09 г.
Оживление на пазара на недвижими имоти може да се очаква към края на 2009

Оживление на пазара на недвижими имоти може да се очаква чак към края на годината, въпреки че при нормални условия активизиране се наблюдава през август-септември, коментираха брокери от Явлена в открита лекция, озаглавена „Нещата не са само бели и черни на пазара на недвижими имоти“.

Брокерите признаха, че декември и януари са били мъртви откъм сделки в сектора, но през февруари и март се отчита засилване на интереса, признак за което е зачестяване на обажданията и запитванията за възможни покупки.

Според Страхил Иванов, управител на Явлена, за излизане от кризата, ще послужи това, че свободните пари, генерирани от хората през последните години на бум на пазара, няма къде да бъдат държани и впоследствие отново ще бъдат насочени към недвижимата собственост.

От компанията очакват като цяло 2009 г. да е слаба година за сектора. По преценка на Иванов статистиката, която ще бъда публикувана за първото тримесечие на годината, ще покаже трикратен спад в броя на сделките в бранша спрямо същия период на миналата година. По думите му пазарът вече е достигнал дъното си:

„В момента сме на дъното и то ще е по-продължително. Цените може и да паднат с още 5-10%, но това ще се случи само при някои имоти.“

Брокерите отчитат, че някои от характеристиките на настоящата криза не са типични изменение на пазара от предишни кризисни периоди. Теоретично, при криза отслабват покупко-продажбите на имоти и се ускорява отдаването под наем. В настоящия случай на спад в продажбите обаче засилване на пазара на наеми е имало само за месец и половина след септември, когато вече хората са започнали да осъзнават, че кризата е тук. Впоследствие и пазарът на наеми е затихнал.

Стъпките, които се предприемат от компаниите от сектора, както и в свързаните с него индустрии, вече са наяве и ще продължат да стават все по-осезаеми. Сред мерките ще са оптимизиране на разходите, като първоначално ще се редуцират бюджетите за реклама, освобождаване на слабо представящите се служители, пълен анализ на клиентите, диагноза на ефективността на вътрешнофирмената организация и използване на иновативни стратегии – като различни рекламни послания и стимули.

Други тенденции ще са продължаване на кредитирането от страна на банките, нови подходи при продажбата от страна на предприемачи и строители, нормализиране на цените, което ще се постигне чрез минимизиране на печалбата:

„Има страни, в които със закон е определена нормата на печалба на инвеститора и строителя“, коментира Иванов.

На въпрос кога е най-подходящият момент човек да пристъпи към покупка на имоти Иванов отговори: „Най-добри възможности за покупка има сега. Има страшно много подценени имоти и възможности при добро водене на преговори да се подценят имотите с толкова проценти, с колкото са очакванията на купувача, че кризата няма да ги свали“, казва Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още