IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират трудна година за европейския пазар на бизнес имоти

Очаква се корекция до 25-40% в големите градове на Франция и Испания, докато развиващи се пазари като Словакия, Унгария и Полша ще отчетат спадове от 25-35%

18:04 | 16.03.09 г.
Прогнозират трудна година за европейския пазар на бизнес имоти

Цените на бизнес имотите се очаква да попаднат под огромен натиск в Европа тази година, като в някои градове във Франция и Испания е възможно да се регистрират корекции от до 40%, сочат данни на компании от сектора.

Прогнозата е икономиките от еврозоната да продължат да се свиват до втората половина на 2009 г., докато липсата на кредитиране ще поддържа ниски обеми на инвестиционните пазари, което допълнително ще оказва натиск върху цените, са коментирали пред Ройтерс експерти по време на изложението за имоти Mipim.

„Западна Европа навлиза в рецесия, която може да се окаже по-дълбока и продължителна от очакванията – илюзията, подхранвана с кредити, приключи с отмъщение“, казва Ангъс Макинтош, директор на отдела за проучвания в агенцията за имоти King Sturge.

„Централна и Източна Европа ще последват със смесен резултат – някои ще бъдат засегнати по-тежко от Западна Европа“, прогнозира той.

На най-сериозно засегнатите пазари компанията прогнозира капиталовите стойности да се понижат с 25-40% в големите градове на Франция и Испания, докато развиващи се пазари като Словакия, Унгария и Полша ще отчетат спадове от 25-35%.

Очаква се по-мека корекция в Турция, където се прогнозира спад на капиталовите стойности от 12-18% тази година, докато за Великобритания се очакват още 15-18% понижение.

От консултантската компания Savills посочват, че икономическата и финансовата перспектива в Европа е по-лоша от предишното забавяне през 2003 г. и „постепенно намира отражение в отслабващото търсене от страна наемателите и по-висок риск за неизпълнение на задълженията на наемателите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 16.03.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още