IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Председателят на парламента нареди публично да се обявят замените на гори

Замени на гори са правени и след публикуването на отмяната им чрез закон, алармират еколози

09:32 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на парламента нареди публично да се обявят замените на гори

Председателят на Народното събрание Георги Пирински е разпоредил Държавна агенция по горите (ДАГ) да изпълни изискването на Закона за горите и да даде публичност на всички направени досега замени на частни с държавни гори. Това се потвърждава в писмо, изпратено до коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, съобщиха от организацията.

Това става, след като коалицията е поискала официално от председателя на парламента и от премиера да дадат публичност за работата на ДАГ, тъй като самата агенция не предоставя информация, както изисква законът, се казва в съобщението на еколозите.

При приемането на промените в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, парламентът реши целите заповеди за замени (без личните данни в тях) да бъдат публикувани задължително на уебсайта на Държавната агенция по горите и на Министерството на земеделието и храните. Досега това не е направено, подчертават от коалицията.

Същевременно от източници от ДАГ е излязла неофициална информация, че замени на гори са били правени и след публикуването на отмяната им чрез закон в Държавен вестник на 23 януари 2009 г., алармират от организацията.

Били са използвани празни бланки за заповеди със запазени номера отпреди тази дата и са били осъществени множество замени. За периода 30 април 2008 – 16 януари 2009 г. са известни 61 замени на гори на обща площ около 15 хил. декара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още