IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ – изгодна локация за наемателите на офис площи

Будапеща, Букурещ, Прага и Варшава предлагат балансирани пазарни условия, които в близко бъдеще се очаква да са предимно в полза на наемателите

13:05 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ – изгодна локация за наемателите на офис площи

Въпреки редица негативни новини за пазара на офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) според консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) регионът се очаква да предостави изгодни условия за развитие както за наемателите, така и за собствениците през следващите три години.

Будапеща, Букурещ, Прага и Варшава предлагат сравнително балансирани пазарни условия, които в близко бъдеще се очаква да бъдат предимно в полза на наемателите. Пазарът в Будапеща се очаква да бъде на страната на наемателите през 2009 и 2010 г., а този във Варшава – през 2010 и 2011 г., като и двата пазара ще се характеризират с понижаващи се наеми и покачващ се дял на незаетите площи.

Букурещ, който в момента също предоставя на наемателите голям избор, се очаква да се обърне в по-голяма степен на страната на собствениците на офис площи през 2012 г. Като цяло обаче от компанията очакват условията на повечето румънски пазари да останат сравнително балансирани за наематели и собственици.

Въпреки че факторите, обуславящи бизнес решенията за избор на локация, са различни за отделните пазари, като цяло могат да се набележат няколко елемента, на които наемателите трябва да обръщат внимание и които могат да им предложат добри възможности на даден пазар, но и да ги изложат на риск, смятат от компанията. Сред тях са икономическата и политическата обстановка в отделните страни, условията на пазара на труда, секторът на имотите, инфраструктурата и бизнес средата.

Въпреки значителния икономически спад специално Унгария ще продължава да привлича международни бизнеси заради квалифицираната работна ръка, владееща различни езици и сравнително евтиният пазар на труда в сравнение с повечето европейски държави, смятат от JLL. Наред с това пазарът в Будапеща разполага с качествени офис площи, отговарящи на международните стандарти и предлагащи изгодни наемни условия.

„Бизнесите все повече осъзнават, че аутсорсинг стратегиите са жизненоважни за подобряване на тяхната рентабилност”, коментира управляващият директор за ЦИЕ на компанията Джон Дъкуърт, като добавя, че регионът е станал висококонкурентен в глобален мащаб за компаниите, които обмислят аутсорсинг на своята дейност. „С продължаващото развитие на региона, съчетано с явните предимства като цени, работна ръка и риск, смятаме, че тази тенденция занапред ще се засилва”, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още