IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва операция „Достъпно рефинансиране на жилищата” в САЩ

Fannie Mae и Freddie Mac обявиха условията си по предстоящата кампания за рефинансиране на отпуснати ипотечни кредити в страната

12:32 | 14.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Започва операция „Достъпно рефинансиране на жилищата” в САЩ

Държавно спонсорираните ипотечни банки Fannie Mae и Freddie Mac обявиха условията си по предстоящата масова кампания за рефинансиране на отпуснати ипотечни кредити в САЩ, съобщава Washington Post.

Условията са по-благоприятни за собствениците на няколко жилища и на малки ваканционни имоти спрямо първоначално обявените.

Първоначално двата ипотечни гиганта съобщиха, че от програмата за рефинансиране ще могат да се възползват само собствениците на единствено жилище, закупено с цел обитаване. Новите условия обаче предвижат собствениците на втори дом, както и тези на малки ваканционни имоти за отдаване под наем, също да могат да се рефинансират при по-ниски лихвени проценти, при условие че тяхната ипотека е отпусната от Fannie Mae или Freddie Mac и че са плащали редовно своите месечни вноски.

Говорителят на Freddie Mac заяви, че жилищата, закупени с цел отдаване под наем, както и малките ваканционни имоти, допринасят за развитието на съответния район и на жилищния пазар като цяло. Рефинансиране на отпуснати ипотеки за подобни имоти ще облекчи положението на техните собственици и ще намали случаите, в които имотът става губещ за собственика поради оскъпяването на месечните вноски.

По данни на правителствената администрация около 4-5 млн. собственици на имоти, закупени с ипотеки от Fannie Mae и Freddie Mac, ще могат да се възползват от кампанията за рефинансиране при по-ниски лихвени проценти. При нормални обстоятелства те не биха отговаряли на условията, защото пазарната цена на имота се е понижила и е станала близка до или по-ниска от главницата на кредита.

Условията за рефинансиране включват: ипотеката да бъде първа по ред, собственикът да има добра кредитна история, размерът на кредита да не превишава стойността на имота с повече от 5 процента, кредитът да е отпуснат от Fannie Mae и Freddie Mac или да е базов актив на ипотечна облигация, издадена от която и да е от двете компании.

Друга важна редакция в условията за рефинансиране, която ще подпомогне собствениците на повече имоти, е премахването на кредитния лимит за рефинансиране на вече отпуснати ипотечни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още