IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се консолидация на пазара на имоти в Китай

Според Standard & Poor's понижение от още 20% в цените в сектора ще задълбочи ликвидните проблеми и ще ускори консолидацията

12:29 | 13.03.09 г.
Очаква се консолидация на пазара на имоти в Китай

Ликвидната криза в сектора на недвижимите имоти в Китай може да доведе до консолидация, водена от добре обезпечените строителни предприемачи, което ще даде възможност на инвеститорите да заложат на по-дългосрочен ръст на пазара в страната, показва анализ на Ройтерс. 

Заради световната финансова криза чуждестранните инвестиции към имотния сектор на Китай пресъхват и строителните предприемачи, които преди са разчитали чуждестранните инвеститори, сега се обръщат към местния пазар, за да посрещнат финансовите си задължения.

Все по-голям брой от тях подготвят предложения за покупка на облигации и права в търсене на средства за финансиране на агресивната си експанзия от последните две години.

Много от тях, особено компаниите с по-слаби резултати, може да срещнат трудности при привличането на пари от инвеститорите. Тези, които не успеят да наберат необходимите средства, може да бъдат принудени да продадат бизнеса си или рискуват да изпаднат в несъстоятелност.

Според анализаторите обаче все още е твърде рано да се посочат компаниите, които вероятно ще фалират или ще бъдат погълнати. Те следят отблизо възможността на компаниите да обслужват финансовите си задължение в следващите 12 месеца.

„Възможностите за финансиране за момента са в границите на страната“, казва Кристофър Лий, директор от Standard & Poor's.

С ограничаването на кредитите инвентарът от налични площи започва да нараства, а строителните предприемачи започват да правят отстъпки в цените, за да ускорят продажбите. Според S&P понижение от още 20% в цените в сектора ще задълбочи ликвидните проблеми и ще ускори консолидацията.

„Вероятно ще видим консолидация и повече фалити в индустрията“, казва Бей Фу от S&P.

Очаква се държавната помощ за сектора да бъде ограничена само до по-стабилните компании, тъй като основната цел на правителството е да стабилизира, а не да възроди сектора, казват анализаторите.

През февруари цените на имотите в 70 големи града в Китай са отчели спад от 1,2% на годишна база, третото поредно понижение от декември 2008 г. насам, показват данни на Комисията за развитие и реформи в страната.

Спадът е с 0,3 процентни пункта по-висок от януари, когато цените на имотите са се понижили с 0,9% на годишна база. В Пекин, Шанхай и Гуанджоу ценовите понижения са съответно 0,7%, 2,4% и 4,4%.

Корекцията в цените обаче е стимулирала продажбите, сочат данни на изследователската организация China Index Institute. Обемът от сделки с имоти в 80% от разглежданите градове е отчел месечен ръст през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още