IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрийският фонд за имоти Immoeast планира продажбата на някои активи

От 2006 г. до началото на 2008 г. Immoeast беше най-активният купувач на имоти в Румъния

12:13 | 13.03.09 г.
Австрийският фонд за имоти Immoeast планира продажбата на някои активи

Австрийският инвестиционен фонд Immoeast, който направи поредица от сделки с имоти в Румъния преди две години, ще продаде някои от активите в портфолиото си, включително в Румъния, където пазарната стойност на имотите му се оценява на над 1 млрд. евро, според последния финансов отчет на компанията, пише Ziarul Financiar.

Фондът е инвестирал 400 млн. евро в Румъния само в рамките на миналата година, а инвестициите през 2007 г. надхвърлят 600 млн. евро, по данни на изданието за най-големите сделки с имоти в страната.

„От няколко седмици Immoeast има нов мениджър, чиято непосредствена задача е да развие стратегия, с която да решим кои имоти да задържим в портфолиото си и кои да продадем. Вероятно няма да получим твърде много за определени имоти към момента, поради което може да изчакаме цикълът да тръгне нагоре“, е казал Едгар Розенмайр, главен оперативен директор на Immoeast пред румънското издание по време на изложението Mipim в Кан.

От 2006 г. до началото на 2008 г. Immoeast беше най-активният купувач на имоти в Румъния, като в портфолито му влизат търговските центрове Polus Center Cluj, Euromall Pitesti и Armonia Center, както и ключови офис сгради в Букурещ като S-Park и Victoria Park.

Австрийската компания подписа и много договори за предстоящи покупки, като има ангажимент да придобие изцяло проекти като West Gate Craiova, Gold Plaza Baia Mare и Polus Center Constanta, когато бъдат завършени.

„Такава беше стратегията за разширяване на портфолиото навремето. Бяхме забелязали добра възможност за ръст, но финансовата криза изцяло промени обстановката. Някои придобивания не се оказаха толкова атрактивни, колкото мислихме“, коментира Розенмайр.

Компанията изпитва известни затруднения към момента, след като стойността на портфолиото й намаля, а акциите й поевтиняха с над 90% в сравнение с пика, при което пазарната капитализация на компанията е около 600-700 млн. евро.

„Ако проектите, за които имаме сключени партньорства, бъдат завършени, ще ги купим, какъвто ангажимент сме поели. Банките бавно се връщат на масата за преговори. Подновихме разговорите с австрийски банки, както и с местни банки и ЕБВР, за да получим финансиране“, казва Розенмайр.

„За щастие, кредитното ни портфолио е удобно, така че не сме под напрежение да рефинансираме. Не водим ексклузивни преговори с никого за продажбата на имоти в Румъния и няма да се съгласим да продаваме на цени „под натиск“, допълва той.

Розенмайр е оптимист за румънския пазар, въпреки че очаква завръщане към резултатите отпреди 18 месеца не по-рано от 3 до 5 години.

Фондът притежава имоти в Румъния, Чехия, Русия, Полша, Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Словения, Украйна и България. Сред имотите на компанията у нас са офис сграда в София на ул. Антим I, както и дял в проект за апартаментен комплекс в Свети Влас и ваканционен проект в Царево, става ясно от сайта на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още