IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат партиите да могат да купуват сградите на централите си без търг

Предвижда се продажбата да стане по решение на Министерски съвет без търг и при определени условия

16:32 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат партиите да могат да купуват сградите на централите си без търг

Да се даде възможност на политически партии, представени в националния (със самостоятелна парламентарна група) или в европейския парламент, да придобият собствеността върху недвижими имоти - частна държавна собственост, в които са настанени под наем. Това гласи предложеният от депутата от Коалиция за България Димитър Дъбов и група народни представители законопроект за промени в Закона за държавната собственост.

Предвижда се продажбата да стане по решение на Министерски съвет без търг и при определени условия.

С предложените промени, внесени от Дъбов, политическите партии ще могат да упражнят правото на закупуване при специални условия само на един имот - частна държавна собственост, по техен избор, който имот вероятно ще бъде тяхната централа.

Посоченият законопроект е подкрепен от парламентарната комисия по правните въпроси. Днес Народното събрание обсъди още 5 законопроекта за изменения в Закона за държавната собственост, които обаче не са подкрепени от правната комисия. Гласуването на законопроектите на първо четене е утре.

Правната комисия отхвърли законопроекта, внесен от Иглика Иванова, Петър Берон и др. народни представители, които предлагат право на закупуване на имотите да имат партии, представени в Народното събрание или в Европейския парламент, без обаче да има изискване за брой на депутатите за позволява формирането на самостоятелна парламентарна група.

Депутати от ОДС предлагат разпореждането с държавна собственост да става единствено чрез публичен търг, защото иначе държавата се ощетява, който законопроект също е отхвърлен от правната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още