IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бавни реформи и липса на прозрачност спъват пазара на индустриални площи

Доходността от първокласните индустриални имоти у нас е около 10%, което е най-високото ниво в ЕС

13:38 | 11.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бавни реформи и липса на прозрачност спъват пазара на индустриални площи

Бавните темпове на осъществяване на реформите в бизнеса и икономиката, както и липсата на прозрачност са едни от основните пречки пред развитието на пазара на индустриални имоти в България, въпреки ръста в броя на проектите за изграждане на модерни логистични площи. Това сочи доклад на консултантската компания King Sturge.

Някои регионални логистични центрове като Русе, Варна и Бургас са отчели нарастване на транспортираните обеми благодарение на частични подобрения в транспортните връзки до пристанищата през последните години, по-добрата инфраструктура и инвестициите в ново оборудване. Въпреки това транспортната инфраструктура в страната все още е недоразвита, мрежата е недобре поддържана и изисква значителни инвестиции.

В момента инвентарът от индустриални площи в София е 1,2 млн. кв. м. Въпреки че наличните модерни площи в страната все още са изключително ограничени ситуацията в София видимо се подобри след присъединяването на България към ЕС, се казва в доклада.

Главните индустриални зони около столицата се намират в източните и западните райони около града, като Пловдив, Русе, Варна и Бургас също представляват индустриални и логистични центрове в процес на развитие.

Един от големите спекулативни проекти в столицата се изгражда от Tishman и предвижда 22 хил. кв. м. Общо 5 хил. кв. м са вече построени, като още толкова се очаква да бъдат завършени през май. Предварителни договори са подписани с наематели като Honeywell, Germanos и Hilti .

Повечето от проектите се изграждат от или за самите собственици и наематели. Въпреки че през 2008 г. бе регистрирана известна спекулативна дейност, както и в другите държави от ЦИЕ, тя се очаква временно да отслабне през 2009 г. поради спад в търсенето на логистични площи, смятат от компанията.

Търсенето в момента идва главно от местни дистрибутори и търговци от хранителния сектор. Пазарът остава възпрепятстван от липсата на подходящи площи и сравнително високите наеми на големите индустриални помещения, които варират между 48 и 66 евро на кв. м на година.

Инвестиционният пазар в България е все още в своя ранен етап на развитие. Досега интересът на инвеститорите към индустриални площи не беше особено висок в сравнение с други видове инвестиционни активи, се казва в доклада.

Доходността от висококачествените имоти в момента е около 10%, което е най-високото ниво в ЕС, сравнимо донякъде единствено с това в Будапеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.03.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още