IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каква част от сделките с имоти минават през агенция?

Около 35% от сделките минават през посредник, като делът е намалял спрямо бума на пазара

15:22 | 11.03.09 г.
Каква част от сделките с имоти минават през агенция?

Над половината от участниците в онлайн анкета на Investor.bg (56%) са ползвали услугите на агенция при сделка с имоти, като 35% са разчитали на агенция 1-2 пъти, 10% - много пъти, а 11% посочват, че винаги ползват брокер при сделки с имоти.

Общо 28 на сто на анкетираните не са ползвали посредничество при сделки, а други 16% изобщо не са участвали в сделки. Анкетата е проведена през февруари, като общо гласували са 1249 души.

Резултатите се различават от мненията на представители на сектора, които като цяло се обединяват около мнението, че през агенции минават около 35% от сделките.

„В различните периоди през последните няколко години между 30 и 40% от сделките на пазара минават през посредник – брокер, като в най-силния период на пазара този дял достигна 50%, но за съвсем кратък период от време, когато предлагането беше много слабо в сравнение с търсенето. По последни данни със затягането на пазара и намаляването на броя сделки, процентът отново е започнал да расте“, коментираха от Адрес.

„Трудно е да се направи коментар на анкетата, на първо място защото тя не отразява реалната действителност в България, тъй като поради това, че се провежда в интернет сайт, обхваща само определена категория хора, която не е представителна извадка за населението“, коментираха също от Century 21.

По данни на компанията реалната ситуация се различава, като в момента делът на сделките с имоти, обслужвани от агенции, е около 30-35%. Допреди няколко месеца този дял беше по-висок (40-45%), но в момента под влияние на кризата в сектора намалява, отбелязват от агенцията.

От компанията се фокусират върху групата хора, които участват на пазара на имоти като самостоятелни играчи и различните фактори, които обуславят поведението им.

Като възможни отговори защо тези хора прескачат професионалистите в бранша брокерите изреждат: защото не мислят, че им се предлага някаква услуга; защото самите те са брокери или се възприемат като такива; защото пестят пари и не искат да плащат комисиони; защото комисионите са твърде високи за услугата, която получават; защото смятат, че има достатъчно клиенти за имота им; защото има достатъчно възможности оферти от частни лица да се превръщат в сделки; защото не мислят, че има нещо трудно в сделките в недвижими имоти; защото имат добър/лош опит от работа с агенции и др.

Реално всяко едно от тези твърдения е удар върху професионализма на брокерите и съществуването на агенциите за недвижими имоти, отбелязват от Century 21. „Притеснителното в ситуацията е, че колегите от бранша реагират изключително отрицателно към тези участници на пазара и не се стараят да ги спечелят като клиенти. Всъщност това са хората, които до една степен контролират пазара и изхвърлят от него така наречените „професионалисти“, коментират още от компанията.

„Неприятен, но верен факт е, че голяма част от агенциите предоставят услуга, която е без съдържание или е лоша, и това води до много от отрицателните мнения за всички брокери“. Според агенцията това се дължи на много фактори и преди всичко на липсата на законова уредба за дейността на агенциите, на какъвто и да е лицензионен режим, на етикет в бизнеса, на обучения, на история и опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още