IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът за имоти в България BPD призна, че офертата на Луис може да успее

Ако акционерите не приемат офертата, те може да останат с миноритарен дял в частна компания, предупреждават от фонда

13:40 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът за имоти в България BPD призна, че офертата на Луис може да успее

Фондът за инвестиции и развитие на имоти у нас Bulgarian Property Developments (BPD) призна, че офертата за придобиване на компанията от страна на британския милиардер Джон Луис за 17,3 млн. паунда може да бъде успешна.

Ако Луис поеме контрол над компанията, той смята да я делистне от Алтернативния сегмент на Лондонската борса и да я преобразува в частно дружество. В такъв случай на пазара може да няма достатъчно ликвидност за покупко-продажбата на акции на BPD, вследствие на което акционерите на фонда може да имат трудности да реализират инвестициите си в него.

От компанията предупреждават акционерите си, че ако не приемат офертата на Луис, те може да останат с миноритарен дял в частна компания.

Становището на BPD е в отговор на съобщението на компанията на Луис Windsorville, че тя вече притежава или е спечелила подкрепата на акционери, представляващи общо 52,4% от капитала на фонда.

„Бордът продължава да вярва, че офертата значително подценява Bulgarian Property Developments“, казват от фонда. „Въпреки това, предвид факта, че Windsorville вече притежава или е получил одобрението за над 50% от капитала на Bulgarian Property Developments, е вероятно в скоро време Windsorville да бъде в състояние да упражнява директен контрол върху компанията, включително съставянето на нейното управление и в последствие въпроси като продажбата на имоти и изплащането на дивиденти.“

Луис се нуждае от 75% дял в компанията, за да може да я делистне или да инициира принудително изкупуване на останалите дялове.

По данни на BPD офертата за придобиване подценява компанията с 83% спрямо нетната стойност на активите й от 50,6 пенса на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още