IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

RICS очаква значителни понижения на цените на бизнес имотите в ЦИЕ

Темповете на спад в цените в Източна Европа са се повишили почти двойно през последното тримесечие

11:45 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
RICS очаква значителни понижения на цените на бизнес имотите в ЦИЕ

Настоящият спад в цените на имотите в Западна Европа промени курса си на изток, като през идните месеци вероятно ще станем свидетели на значителни спадове на много пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочи доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

През последното тримесечие цените в Европа се сринаха във всички сектори на бизнес имотите, като най-голям спад е отчетен в Ирландия, Словакия и скандинавските страни. Единственият пазар в Европа, който е устоял на негативния тренд, е бил Кипър.

В Западна Европа ценовите понижения продължиха с рекордни темпове, предизвикани от още по-резки спадове в търговския и индустриалния сегмент, които изпревариха офис сегмента по отношение на спад в цените. Около 75% от участвалите в анкета на RICS са съобщили за понижения, в сравнение с 63% за предходното тримесечие.

Най-съществената промяна обаче бе резкият спад в наемите на досега устойчивите източноевропейски пазари. Крахът в наемната активност и опасенията за финансова нестабилност повишиха риска от покачване на натиска върху приходите за наемодателите, сочи докладът.

Това доведе до засилване на натиска в посока надолу върху ценовите нива на всички сегменти от пазара в Източна Европа, чиито темпове на спад се покачиха почти двойно.

Очакванията за наемната активност в момента са негативни във всички региони по света поради по-ниския интерес от страна на наемателите, което ще доведе до по-високи нива на незаети площи и влошени пазарни условия, както на развитите, така и на развиващите се пазари, смятат от RICS.

Наемният песимизъм в Европа е най-голям в Португалия, Испания, Унгария, Белгия и Великобритания. Ситуацията в Германия е относително по-стабилна с по-малка негативност по отношение на наемите и търсенето от страна на наемателите, тъй като делът на свободните площи продължава да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още