IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първа победа за спорния закон на Обама за закъсалите кредитополучатели

Камарата на представителите прие текста, позволяващ предоговаряне на кредитите за собствениците, които не могат да ги плащат

09:46 | 06.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първа победа за спорния закон на Обама за закъсалите кредитополучатели

Камарата на представителите в американския Конгрес прие в четвъртък закон, позволяващ предоговаряне на условията по ипотечните кредити на някои собственици на имоти, за да се избегне техният фалит, съобщи АФП.

Текстът, който бе представен официално преди два дни и е озаглавен „Закон от 2009 г. за подпомагане на семействата да спасят домовете си“, бе приет с 234 гласа „за“, 191 „против“.

Основната цел на законопроекта е да се даде възможност за понижаване на месечните вноски, които ще дължат намиращите се в затруднено финансово положение собственици.

Текстът е част от плана за минимум 75 млрд. долара, обявен през февруари от президента Барак Обама. Идеята на президента беше да се помогне на милиони собственици, заплашени от отнемане на жилището, и да се атакува директно проблема, тласнал американската икономика в продължаващата вече доста време криза.

Републиканците от Камарата на представителите се противопоставиха на закона, считайки, че новите разпоредби ще доведат до увеличаване на лихвените проценти по ипотечните заеми на останалите собственици.

„На американците им омръзна да гледат как държавата задължава данъкоплатците да плащат за действията на тези, които са се отнасяли безотговорно“, заяви по време на пресконференция лидерът на републиканското малцинство Джон Бейнър.

Някои от демократите също изразиха критики към законопроекта през миналата седмица, посочвайки същия аргумент.

За да влезе в сила, текстът трябва да бъде приет и от Сената, където се очаква да срещне още по-голяма съпротива.

Според представен вчера доклад на щатската асоциация на ипотечните банкери при над 11% от всички ипотеки в САЩ има проблеми с изплащането като просрочване или процес по отнемане на имота.

Делът на кредитополучателите, които закъсняват с поне един месец с изплащането, но не са в процес по отнемане на имота, се е повишил до почти 8% през четвъртото тримесечие на 2008. Това е най-високото ниво на неизпълнение в историята на проучването, което се изготвя от 1972 г., и представлява ръст от рекордните 13% спрямо третото тримесечие.

Делът на жилищата, за които е стартиран процес по отнемане, е нараснал до 3,3%, ръст от 0,33 процентни пункта спрямо предходния период и 1,26 п.п. на годишна база. Това означава, че съществува риск почти 1,5 млн. жилища да бъдат отнети, съобщи CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още