IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ разкриха програмата за преструктуриране на ипотеки

Кредиторите ще трябва да намалят ипотеките до не повече от 38% от дохода на заемателя

18:30 | 04.03.09 г.
САЩ разкриха програмата за преструктуриране на ипотеки

Финансовото министерство на САЩ разкри програмата за модифициране на ипотечни кредити, която ще е на стойност 75 млрд. долара, предава Ройтерс. 

Едно от изискванията в инициативата, първоначално обявена на 18-ти февруари, е заемателите да дават информация за свои финансови затруднения на кредиторите си, като загуба на работа или невъзможност за посрещане на престоящо увеличение на плащания.

Планът е в две части – първата се отнася до подпомагане на 3 до 4 млн. собственици на жилища, които са изложени на риск от отнемане на жилища чрез предоговаряне на условията по кредита с цел понижаване на месечните им плащания.

Втората част се отнася до използването на кредиторите Fannie Mae и Freddie Mac за рефинансиране на заеми на 4 до 5 млн. американци, които дължат повече от стойността на имотите си.

При преструктурирането на заемите кредиторите ще трябва да намалят ипотеките до не повече от 38% от дохода на заемателя, след което държавата ще подели с него разходите за свеждане на коефициента заем/доход до 31%, съобщават от правителството.

Предоговарянето ще позволи на кредиторите да намалят лихвения процент до 2%, за да постигнат този коефициент и ако е необходимо да удължат срока или амортизацията на заема до 40 години. Ако е необходимо, заемодателите могат да позволят временно спиране на плащанията по главницата и в някои случаи да се откажат или да намалят на части от главницата.

Заемите, по които ще могат да се намалят месечните плащания, трябва да са били договорени преди 1 януари 2009 г., казват от министерството. За програмата ще могат да кандидатстват семейства, които живеят в ипотекираното жилище и чиито неизплатени задължения по ипотека са до 729 750 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още