IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече собственици на жилища в САЩ дължат повече от стойността на имота

Около 68% от пълнолетните американци притежават жилищата си, като около две трети от тях имат ипотеки

16:54 | 04.03.09 г.
Все повече собственици на жилища в САЩ дължат повече от стойността на имота

Всеки пети собственик на жилище с ипотека в САЩ дължи повече на кредиторите си, отколкото струва съответният имот. Очаква се това съотношение да продължи да се влошава заради спада на цените на жилищата в тези щати, които досега са избегнали най-лошото от кризата, съобщи Ройтерс.

Около 8,31 млн. имота са стрували по-малко от ипотеката си към края на 2008 г., което е ръст от 9% спрямо 7,63 млн. към края на септември, сочи проучване на консултантската компания First American CoreLogic.

Делът на хората, които дължат повече от стойността на имота си, се е повишил до 20% от 18%.

Стойността на още 2,16 млн. имота може да се окаже по-малка от тази на ипотеките им, като цените паднат с още 5%,се посочва в проучването.

Според данните на First American стойността на жилищните имоти се е понижила до 19,1 трлн. долара в края на годината от 21,5 трлн. година по-рано, като половината спад е реализиран в Калифорния.

В проучването са включени 43 щата и столицата Вашингтон.

В най-тежко положение са Аризона, Калифорния, Флорида, Джорджия, Мичиган, Невада и Охайо. Притеснителни са признаците за влошаване и на относително стабилни досега райони на страната.

Около 68% от пълнолетните американци притежават жилищата си, като около две трети от тях имат ипотеки.

Според индекса S&P/Case-Shiller цените на еднофамилните жилища в страната са паднали с 18,5% през декември на годишна база, най-голямото понижение в 21-годишната история на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още