IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България и Румъния с 90% от сделките с търговски имоти на Балканите

Близо 99% от сделките в България са били осъществени от международни инвеститори

18:36 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
България и Румъния с 90% от сделките с търговски имоти на Балканите

В България и Румъния са реализирани почти 90% от сделките с търговски имоти на Балканите, сключени през 2008 г., сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Общата сума на сделките за миналата година в региона е 1,1 млрд. евро, което от компанията определят като „силно“ представяне. Въпреки това в доклада се казва, че инвестиционният интерес на повечето от пазарите в Източна Европа към края на годината е отслабнал.

Близо 99% от сделките в България са били осъществени от международни инвеститори в сравнение със 100% в Румъния, Полша, Чехия и Унгария.

Русия е била един от малкото пазари, които са отчели ръст в сравнение с инвестиционната активност от предходната година. Сделките на търговския сегмент там са били на стойност 1,2 млрд. евро, което е представлявало 36% от целия инвестиционен пазар в страната през 2007 г.

За Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като цяло пазарът също е бил характеризиран от несигурност и ценова корекция през втората половина на годината. Сделки с търговски имоти с общ обем от 3,1 млрд. евро са били сключени в ЦИЕ миналата година, от които през втората половина са били едва 830 млн. евро.

За разлика от Западна Европа, където сделките с търговски имоти съставляват около една четвърт от общия инвестиционен обем, за ЦИЕ този дял е обикновено около 40%, пише в доклада. Въпреки това, поради влошените икономически условия, за миналата година активността в търговския сегмент също се е забавила.

От трите най-големи пазара в региона – Чехия, Унгария и Полша, последният е бил най-тежко засегнат. През последните година над половината от всички инвестиции в Полша са били в търговския сектор, което е отражение на бързо развиващия се пазар и големия брой нови проекти, които излизат на пазара. Въпреки това миналата година собствениците са сменили търговски имоти на стойност едва 461 млн. евро, което е една четвърт от сумата през 2007 г.

Забавянето на активността отчасти се дължи и на влошените условия за финансиране в ЦИЕ, където по-голямата част от инвестициите в търговския сегмент са насочени към търговски центрове и обикновено са големи по мащаб, казват от компанията. През 2008 г. средната стойност на сделките в ЦИЕ се е понижила до 55 млн. евро в сравнение с 68 млн. евро за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още