IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на жилища в САЩ със 7% ръст заради продадени отнети имоти

Продажбите на отнети жилища формират една трета от активността на пазара за миналата година

14:59 | 04.03.09 г.
Продажбите на жилища в САЩ със 7% ръст заради продадени отнети имоти

Отнеманията на жилища поради необслужени ипотеки в САЩ са довели до ръст от 7% в продажбите на жилища през 2008 г. след 40% спад през предходната година, показват данни на компанията Radar Logic, цитирани от Ройтерс. 

Продажбите на отнети жилища на търгове или от финансови институции са се увеличили със 177% миналата година, докато останалите продажби в 25-те района, изследвани от Radar Logic, са намалели със 17%.

„Изглежда, че пазарът е достигнал точката, където продажбите на отнети жилища са станали много по-постоянна част от пазара“, казва Майкъл Федър, изпълнителен директор на Radar Logic.

Тези сделки формират една трета от активността миналата година, добавя Федър.

Купувачите осъзнават, че отнетите жилища се продават със значителни отстъпки в сравнение с други предложения за продажба и се интересуват първо от тях, обяснява той. В крайна сметка това може да е с положителен ефект върху жилищния пазар, подсказвайки, че е достигнато ценово ниво, което е атрактивно за купувачите, смята Федър.

Цените са се понижили във всички 25 области, разглеждани от компанията. Най-големият ръст на продажбите се наблюдава при областите с най-висок спад в годишните цени: Калифорния, Невада, Аризона и Флорида.

В Калифорния продажбите на отнети жилища представляват 47% от общите продажби за декември в сравнение с 23% година по-рано.

Понижението в лихвите по кредитите е насърчило продажбите, ограничавайки месечните плащания, но не е помогнало съществено на потенциалните собственици при набавяне на значителната първоначална вноска, която кредиторите изискват, отбелязва Федър.

Според Федър основните проблеми на пазара са три: свръхпредлагане на непродадени жилища, ограничен достъп до ипотечни кредити и отказ на продавачите на жилища, които не са в затруднено финансова положение, да понижат офертните цени.

„Има раздвижване и в трите аспекта и смятам, че скоро ще има възстановяване на жилищния пазар“, коментира Федър.

Цените на жилищата едва ли ще започнат да се покачват преди дисбалансът в предлагането да бъде премахнат.

За да се постигне това, „трябва да постигнем баланс между усвояването на продажбите на отнети жилища и склоняване на продавачите на жилища без финансови затруднения към нови ценови нива“, казва Федър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още