IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на строителството в Западните Балкани ще се забави до 6% през 2009

Прогнозата е до края на годината строителният пазар в Сърбия, Хърватска и Босна и Херцеговина да бъде на стойност 9 млрд. долара

17:09 | 26.02.09 г.
Ръстът на строителството в Западните Балкани ще се забави до 6% през 2009

Строителството в Западните Балкани ще продължи да се забавя през 2009 г., според прогноза от доклад на анализаторската компания PMR. Очаква се ръстът на пазара да се забави от 12% за 2008 г. и 19% за 2007 г. до 6% до края на тази година, пише в доклада.

Прогнозата е до края на годината строителният пазар в Сърбия, Хърватска и Босна и Херцеговина да бъде на стойност 9 млрд. долара.

„По-силен ръст ще бъде възможен не по-рано от 2011 г. и той ще бъде захранван предимно от значително увеличение на строителството в Хърватска в резултат на очакваното присъединяване към ЕС“, смятат от компанията.

През следващите няколко години се очаква строителството на бизнес имоти да продължи да намалява, но ще нараства строителното инженерство благодарение отчасти на нуждата да се строят нови пътища, мостове и друга транспортна инфраструктура.

„През последните години строителният пазар на Балканите нарасна бързо, подкрепен от приток на частни и публични средства“, обяснява Бартломей Сосна, анализатор в PMR, цитиран от Globest.com.

„Очакваме финансовата криза да окаже ограничено влияние върху строителния пазар в Балканите, тъй като притокът на чуждестранен частен капитал през последните години беше много по-малък в сравнение с други страни от Източна Европа. Освен това този пазар е на много ранен етап от развитие, а са планирани мащабни проекти за изграждане на пътища ж.п. инфраструктура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още