IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преместването на съдебни сгради заплашва сигурността на имотните сделки

Смята се, че преместването на Агенцията по вписванията в кв. "Гео Милев" ще понижи ефективността на работа на хората, които ползват нейните услуги

16:01 | 26.02.09 г.
Преместването на съдебни сгради заплашва сигурността на имотните сделки

Своя протест срещу решението Агенцията по вписванията да бъде преместена в отдалечена от центъра и труднодостъпна зона заявиха на пресконференция днес представители на компании за имоти и на правната гилдия в столицата. По думите им това влошава ефективността, качеството и бързината на работа на компании и лица, които ползват услугите на агенцията.

В инициативата се включиха представители на българския клон на международната федерация за недвижими имоти FIABCI, Националния съюз на юрисконсултите и на Национално сдружение за недвижими имоти.

„С изместването на службата на новия адрес ще бъде създадено допълнително неудобство за всички ни, ще се губи повече време и средствата за транспорт в и без това неконтролируемо нарастващия трафик и задръстванията по столичните пътни артерии“, се казва в писмото на председателя на FIABCI България Валентин Съйков, адресирано към министъра на правосъдието. Документът, изпратен до министерството на 2-ри февруари, все още не е получил отговор.

Според решение от 30 декември 2008 г. Министерския съвет възлага на министерството на правосъдието да сключи договор за покупка на имот в ж. к. Гео Милев на ул. „Елисавета Багряна“ 20, като имотът се предоставя за нуждите на Агенцията по вписванията, включваща службата по вписвания и Търговския регистър.

По думите на Съйков моментът за преместване на службата е крайно неподходящ, тъй като съвпада с момента на внедряване на нова информационна система в Агенцията по вписванията. Едновременното изпълнение на двата процеса би довело до тотална дезорганизация в институцията и поставя под сериозна заплаха сигурността на сделките за имоти, смята той. За да се предотврати това, Съйков съветва държавата първо да уреди проблема с информационната система и след това да избере удачно място за разполагане на агенцията.

Възможни подходящи места за тази цел, които бяха предложение от Мария Странджанска - председател на Националния съюз на юрисконсултите, са теренът на ъгъла на ул. „Тодор Александров“ и „Георг Вашингтон“ срещу сградата на „Уникредит Булбанк“ и теренът, намиращ се в „ухото“ на началната спирка на трамвай № 5, площад „Македония“ на мястото на изгорелия цирк и на т. нар „Солни пазар“.

Имотът е с 6 600 кв. м разгъната застроена площ, които следва да бъдат закупени на цена 24 484 562 лв. без ДДС. По изчисления на Лъчезар Искров председател на Национално сдружение за недвижими имоти, цената на кв. м възлиза на 1900 евро, което е в рамките на средните нива за офис площи в кв. „Гео Милев“.

Във връзка с покупката и самия имот участниците посочиха няколко пропуски, като това, че на сайта на Министерския съвет липсва съобщение за подобно решение, а що се отнася до задълженията, произтичащи от собствеността на имота Хаджийска коментира, че липсва информационна табела на самия обект, която да посочва строител, проектант, номер и всички други реквизити по Закона за устройство на територията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още