IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис наемателите – печелившите от кризата

Усложнената обстановка на пазара донесе добри новини за наемателите на офис площи, които имат по-голям избор и могат да договарят по-изгодни условия

09:03 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Офис наемателите – печелившите от кризата

Изключително затруднената финансова и пазарна ситуация в цяла Европа засегна сериозно пазара на имоти през последната една година. Ограниченият достъп до финансиране накара много от играчите на пазара да намалят обема на проекти в процес на реализация, да продадат редица активи и да предприемат мащабни програми за преструктуриране. Спадът в акциите на публичните компании за имоти и настъпващият матуритет на задълженията на редица от тях ги подложи на допълнителен натиск да търсят спешно спасителни финансови помощи, за да могат да продължат дейността си.

Тази усложнена обстановка, при която позициите на почти всички страни от пазара бяха сериозно подкопани, донесе добри новини за наемателите на офис площи.

Със свиването на дейността на голяма част от бизнеса и с освобождаването на хиляди служители делът на незаетите офис площи значително се увеличи. Наред с това на пазара излязоха и тези нови площи, за които имаше осигурено финансиране преди началото на кризата и които инвеститорите успяха да довършат, като по този начин допринесоха в още по-голяма степен за увеличаването на инвентара, към който и без това има намаляло търсене.

В резултат на това наемателите в момента са решаващ фактор на пазара и са в много по-изгодна позиция в сравнение с периода преди кризата да диктуват условията, при които се сключват договорите.

Усвояването на офис площи на континента се забави значително. Доклад на CBRE сочи, че към края на миналата година то се е понижило до нивата от 2004-2005 г. Наемателите са станали по-внимателни относно разходите и са се насочили към локации с по-ниски цени, в близост до техните основни пазари. Условията на рецесия, в които функционира пазарът, се очаква да доведат до още по-голяма “ерозия” в търсенето през 2009 г. Според индекса на компанията за дела на незаетите площи на 27 ключови пазара в Европа той се е покачил от 6,7% през първото тримесечие на 2008 г. до 7,5% в момента.

Въпреки че прогнозата е новозавършените проекти да се увеличат през 2009 г., очакванията са обемът им да спадне с 20% през 2010 г., тъй като все повече компании ще замразяват проектите, чието строителство още не е започнало.

Наемните нива също се очаква да отчетат спад. Те са се понижили на почти всички по-големи пазари през последното тримесечие на миналата година, като средният спад за Европа е 2,5%.

От компанията прогнозират, че свръхпредлагането на площи на някои пазари, “особено в по-малки градове като София и Букурещ”, може да се превърне в проблем за пазара.

От консултантската компания Фортън също смятат, че може да има спадове в цените на наемите тази година, но главно за по-неатрактивните локации. Според данни на компанията през 2009 г. у нас се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация близо 360 хил. кв. м офис площи, от които 212 хил. кв. м се намират в столицата.

От консултантската компания Cushman & Wakefield също говорят за обрат на 180 градуса през втората половина на 2008 г., когато всички пазари в Европа са били изложени на глобалната икономическа криза.

Подобни данни подсказват, че наемателите на офис площи в Европа и в частност у нас вероятно ще продължат да бъдат в изгодна позиция и през 2009 г. Те ще имат възможност за по-голям избор и по-добри условия с увеличеното предлагане на нови площи в условия, в които за спекулативните проекти е все по-трудно да бъдат отдавани под наем, а икономическата активност остава сравнително по-ниска и не вещае нов значителен ръст в търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още