IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София на 49-то място в класация за най-скъпи офис пазари в света*

Хонконг измести Лондон от първото място

11:57 | 25.02.09 г.
София на 49-то място в класация за най-скъпи офис пазари в света*

София достигна 49-то място в класацията на най-скъпите офис локации в света за 2008 г., като в столицата годишният наем е бил 240 евро за кв.м, сочи доклад на Cushman&Wakefield, представен у нас от Forton International. Страната ни се е качила с две позиции спрямо миналата година. 

Наемните нива на офис площи в България са отбелязали повишение от 6% през 2008 г., което е два пъти по-висок от общия за света ръст.

„Тенденцията за ръст в наемните нива на офисите в началото на 2008 г. не се запази до края на годината, дори напротив, за някои проекти се забеляза спад до 25%-30%. Причината е в намаленото търсене и предпазливостта на наемателите заради негативните очаквания за развитие на световната икономика”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International. „През 2009 година наемателите ще имат по-голям избор и ще могат да получат по-добри условия за същите средства, както и алтернативни предложения при по-ниски параметри. Още повече че в момента по основните булеварди се изграждат значими и качествени проекти от опитни инвеститори. Наемните нива извън центъра най-често ще се движат в рамките на 10 до 16,5 евро за кв.м.”

Лондон загуби първенството си в класацията, изместена от Хонконг и Токио за първи път от девет години насам.

Спадът на наемите в британската столица в комбинация с обезценяването на паунда спрямо еврото предизвика 23% спад до 1403 евро на кв. м годишно в общите разходи за наем при най-търсените офиси в лондонския Уест Енд, съобщават от Cushman & Wakefield. За сравнение тази стойност е 1743 евро в Хонконг и 1649 евро в Токио.

Световната финансова криза донесе понижение на наемите при 16% от най-големите градове в света. Една от причините за това е, че финансовите компании там засилено освобождават персонал и избират да наемат по-малка офис площ.

Общите разходи за наем в Хонконг са се понижили с 4% в сравнение с година по-рано, а в Токио спадът е бил 19%.

„Много вероятно е наемите да продължат да се понижават и през 2009 г., може би дори с по-бърза скорост отпреди,“ казват от хонконгския офис на Cushman&Wakefield.

Останалите градове в топ 10 на класацията на най-скъпите офис локации са Москва, Дубай, Мумбай, Париж, Дамаск, Сингапур и Мидтаун в Ню Йорк.

Дъблин се нареди на 15-то място, отпадайки от челната десетка за първи път за последните три години.

Увеличава се и динамиката при офис пазарите на съседните за България страни. Атина се качва с 5 позиции до 22-ро място при годишни наемни нива от 489 евро за кв.м, Букурещ пада с две позиции до 37-мо място с 367 евро за кв.м, Загреб запазва своето 48-мо място с 252 евро за кв.м, а Турция отново отбелязва значителен ръст от 8 места нагоре при годишен наем от 444 евро за кв.м. и 37% ръст на наемните нива в европейската част на Истанбул. Турция е и абсолютният лидер в Европа с ръст в наемните нива за офиси и в трите изследвани града – Истанбул, Анкара и Измир.

В изследването на Cushman & Wakefield са били включени 202 локации от 57 страни. В световен мащаб наемите са се покачили с 3% - най-слабият ръст от 2004 г. насам. Наемите формират най-голямата част от общите разходи за наем, които освен това включват сметки за комунални услуги и данъци върху недвижими имоти.

От тези 202 локации 58% отбелязват ръст в цените на офис площите за 2008 г., 26% - остават стабилни, а 16% - регистрират спад (за сравнение през 2007 г. спад има при едва 1% от изследваните локации). Докладът е базиран върху средните стойности, отразяващи наемите в т.нар. “прайм” локации - тези, които са най-желани за наемателите.

*Актуализирано към 15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още